14/02/2020

Strijd tegen energiearmoede: 15,5 miljoen euro voor renovatie energieverslindende woningen

renovatie
Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir trekt de Vlaamse Regering 15,5 miljoen euro uit om lage inkomens te helpen met de renovatie van hun energieverslindende woning. “Heel veel energieverslindende, en vaak onveilige, woningen zijn eigendom van mensen met te weinig middelen om de woning leefbaar te maken. Met renteloze leningen tot 25.000 euro verhogen we de levenskwaliteit van die mensen én zorgen we ervoor dat ons energieverbruik daalt”, stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Vicieuze cirkel van armoede

De regeringsbeslissing geldt voor zogenaamde ‘noodkopers’, mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak zijn die gebouwen onveilig en swingt het energieverbruik de pan uit. En daardoor komen de eigenaars in een vicieuze cirkel van armoede terecht.

Noodkopers helpen renoveren

“Een lekkend dak, verouderde elektriciteitsleidingen, enkele beglazing, noem maar op. In Vlaanderen is naar schatting bijna vier procent van de woningen in dergelijke slechte staat. Door deze beslissing kunnen OCMW’s van maart tot eind mei 2020 intekenen op onze 15,5 miljoen euro zodat ze renteloze leningen kunnen geven aan noodkopers. In totaal zullen we daarmee ongeveer 620 eigenaars kunnen helpen renoveren.”

Meer financiële ademruimte

De lener moet de lening terugbetalen als hij naar een andere woning verhuist of een andere woning verwerft. Of als er een termijn van 20 jaar is verlopen. Als de financiële situatie van de eigenaar het vereist kan de afbetaling ook daarna nog gespreid worden. Het OCMW beslist of dit het geval is.

Met de beslissing draagt Demir haar steentje bij aan de strijd tegen armoede, die door alle ministers van de Vlaamse Regering gevoerd wordt. “Die gezinnen krijgen meer financiële ademruimte dankzij de lagere energiefactuur en de uitgestelde terugbetaling. Tegelijk maken we onze huizen energiezuiniger waardoor het energieverbruik daalt. Een belangrijk antwoord op de klimaatuitdaging: de groenste energie is de energie die niet verbruikt moet worden”, besluit Zuhal Demir.

 

Bron: Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme