24/02/2003

Steurkweek in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Naar aanleiding van de persartikelen omtrent de problemen met Royal Belgium Caviar wil Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua enige duidelijkheid verschaffen. De steurkweek moet niet verdwijnen uit Vlaanderen. Alleen is de vraag waar die kweek dient te gebeuren. Betrokken onderneming vraagt een uitbreiding van zijn visvijvers naar de wijk Krabbels in Zandhoven. Stellen dat de steur uit Vlaanderen moet verdwijnen omdat de visvijvers in het VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk) liggen, gaat niet op. Voor alle duidelijkheid: hooguit amper 7 procent van het Vlaamse grondgebied is aangeduid als VEN-gebied. Betrokken onderneming wil precies in dergelijk gebied uitbreiden. Het betrokken bedrijf vraagt toestemming voor de bouw van 5 tappunten (betonnen constructies om de steurvissen industrieel te voederen) en een lozingsconstructie op de Bollaak/Molenbeek. Bovendien wil het bedrijf strekdammen optrekken uit slib. Op 24 mei 2002 werd hieromtrent ongunstig geadviseerd door het Netebekkencomit, nog voor de afbakening van het VEN op 19 juli 2002. Het negatieve advies was gebaseerd op de bedenking dat de aangevraagde werken:
- een extra belasting zouden vormen van het oppervlaktewater met nutrinten en bacterile
besmetting zouden kunnen veroorzaken.
- het Krabbels een zeer waardevol ecologisch gebied is en door Europa aangeduid als Habitatrichtlijngebied. Binnen het gebied komen enkele zeer zeldzame vissoorten voor, zoals de kleine modderkruiper en de beekprik, vissen die erg gevoelig zijn voor nutrintentoevoer.
- de toediening van industrile voeders in het water dat door betrokken onderneming rechtstreeks geloosd wordt in de Bollaak sowieso een bemesting geeft aan het geloosde oppervlaktewater.

Volgens het advies van het Netebekken dient de onderneming voor deze soort werken (bouwen tappunten en aanleggen strekdammen) te beschikken over een milieuvergunning klasse 2.  Het betreft hier immers het lozen van bedrijfsafvalwater.

Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua, steeds bereid tot overleg, wil er op duiden dat het openbaar onderzoek omtrent de afbakening van het VEN nog niet is gefinaliseerd. Momenteel buigt de MINA-raad zich over het VEN-afbakeningsvoorstel van de Vlaamse Regering. De minister wijst er op dat het uitzetten van vis binnen VEN-gebieden niet kan. Tegelijkertijd blijft echter de mogelijkheid om een ontheffing van dit verbod te vragen. Dat is mogelijk zolang geen schade wordt veroorzaakt aan de natuurwaarden binnen de VEN-gebieden.

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be