05/04/2006

Steunmaatregelen voor rationeel energiegebruik in glastuinbouwsector

Terug naar artikeloverzicht

Minister-president Yves Leterme bracht dinsdag 4 april een studiebezoek aan drie tuinbouwbedrijven die niet alleen aan de top staan met hun producten maar ook inzake energieverbruik, waterbeheersing, milieuvriendelijke en arbeidsvriendelijke teelt: het vruchtgroentebedrijf van Jos Pijl en het aardbeienbedrijf van Hilde De Vijver in Melsele, alsook het slabedrijf van Danil De Nocker in Zwijndrecht. Bij zijn bezoek lichtte de Yves Leterme de nieuwe steunmaatregelen voor rationeel energiegebruik toe.

Zo is er 40 procent steun voorzien voor installaties voor waterzuivering op bedrijfsniveau, met inbegrip van de installaties voor waterzuivering in het kader van het hergebruik van overtollig regen- en beregeningswater; eveneens voor installaties voor het reinigen van rookgassen van stookinstallaties met cyclonen, doekenfilters of rookgaswassing, voor installatie van een eerste energiescherm in een bestaande serre en in een nieuwbouwserre, voor installatie van een warmtebuffer en een rookgascondensor, voor installatie van een warmtepomp in combinatie met koude-warmteopslag als onderdeel van de inrichting van een gesloten kas, voor installatie van een energiebesparende kasomhulling (dubbel glas, gecoat glas, kunststof kanaalplaten en voor nieuwe verwarmingsinstallaties of omschakeling van bestaande verwarmingsinstallaties naar gas of hernieuwbare brandstoffen

20 procent steun is voorzien bij afbraak van serres in combinatie met een project voor het oprichten van nieuwe serres (op dezelfde locatie of elders), met uitsluiting van kosten voor bodemsanering

Daarnaast zijn er nog twee maatregelen die ingaan op 1 januari 2007. Ten eerste, de maximumdrempel van tien personeelsleden om te kunnen genieten van steun vervalt, om de tewerkstelling in de sector aan te moedigen. Ten tweede, om de samenwerking binnen de sector aan te moedigen wordt het maximum subsidiabel bedrag per bedrijf (1 miljoen euro) gewijzigd in een maximum subsidiabel bedrag per bedrijfsleider landbouwer.

Bij het begrotingsakkoord van de Vlaamse regering werd 6 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds.

In de loop van de maand april 2006 organiseert de Administratie Land- en Tuinbouw een energie-enqute in de glastuinbouwsector. Bedoeling is om een beter zicht te krijgen op het energieverbruik en de gebruikte energietechnieken en te peilen naar de aansluitbaarheid van de glastuinbouwbedrijven op het aardgasnet. Op basis van de resultaten van de enqute zullen de beleidsmaatregelen waar nodig worden bijgestuurd.