31/01/2013

Stemming over vermindering geluidsniveau van motorvoertuigen

Back to article overview

Strengere beperkingen op het geluidsniveau van nieuwe auto's kunnen de slaap van EU-burgers verzachten. Volgens de bevindingen van het Europees Milieuagentschap, wordt de helft van de EU-bevolking in stedelijke gebieden blootgesteld aan ondraaglijk verkeerslawaai. Het voorstel van de Commissie, dat door de Tsjech Miroslav Ouzký, door het EP wordt geloodst, zal op dinsdag 5 februari door de leden in de plenaire vergadering worden besproken. De dag daarna zullen zij erover stemmen.

Aanhoudende blootstelling aan hoge niveaus van verkeerslawaai kunnen de fysieke reserves uitputten, de goede werking van organen verstoren en leiden tot de ontwikkeling van ondermeer hart- en vaatziekten.

Sinds 1996 zijn de limieten voor geluidsemissies niet meer aangepast, ondanks het toegenomen verkeer. De Europese Commissie heeft daarom een voorstel gedaan voor de verlaging van de limieten van het geluidsniveau van personenwagens en vrachtauto´s.

Lagere geluidslimieten

De nieuwe maximale geluidsniveaus worden in eerste instantie toegepast op de goedkeuring van nieuwe voertuigen. Volgens het voorstel zullen de limieten worden verlaagd in twee stappen na inwerkingtreding van de nieuwe regels: na twee en na vijf jaar. Bij personenauto's gaat het om een reductie van 72 naar 70 en vervolgens naar 68 decibel. Het geluidsniveau van vrachtwagens wordt eerst gereduceerd van 81 naar 80 en dan naar 78 decibel.

Voor hybride en elektrische voertuigen komen er normen om deze hoorbaar te maken voor voetgangers. Wanneer fabrikanten een zogenaamd 'naderend-voertuiggeluidssystemen' op deze voertuigen monteren, zullen deze ook moeten voldoen aan de grenswaarden voor geluidsniveaus.

De leden roepen daarnaast op tot de invoering van een etiketteringregeling voor geluidsemissie, zoals die al worden gebruikt voor het brandstofverbruik, het geluid van banden en de CO2-uitstoot.
 

Goedkeuring in de milieucommissie
 

De parlementaire milieucommissie keurde het verslag van Ouzký op 18 december 2012 goed. In het verslag wordt het voorstel van de Commissie gesteund maar wordt er gevraagd om een eenmalige vermindering zes jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe regels. Op woensdag 6 februari stemmen de leden over het verslag.

Bron : Europees Parlement 

______________________

Extra info :