11/05/2006

Statistieken groenestroom- en WKK-certificaten

Terug naar artikeloverzicht

Het aantal verhandelde groenestroomcertificaten kende een piek in de maand maart. Dit is een jaarlijks weerkerend fenomeen, en wordt verklaard door de jaarlijkse inleveringsronde van certificaten, die telkens op 31 maart wordt afgesloten.

De handel in warmtekrachtcertificaten viel vrijwel stil na 31 maart. Dit is ook te verklaren door de afsluiting van de eerste inleveringsronde voor WKK-certificaten op 31 maart. Na deze datum kon er een stijging van de gemiddelde marktprijs verwacht worden, omdat de boete voor het niet inleveren van een warmtekrachtcertificaat stijgt van 40 euro voor de inleveringsronde van 31 maart 2006 naar 45 euro voor deze van maart 2007.

De gemiddelde marktprijs van een warmtekrachtcertificaat steeg in april naar 39,11 euro. De prijsstijging blijft dus voorlopig beperkt. Gezien het geringe aantal verhandelde certificaten (3.120) in april is deze gemiddelde marktprijs mogelijk niet representatief. Verder konden de warmtekrachtcertificaten die uitgereikt werden vanaf januari 2006 worden opgespaard voor de inleveringsronde van maart 2007. Ook de warmtekrachtcertificaten van 2004 en 2005, die op 31 maart 2006 al in het bezit waren van leveranciers die konden voldoen aan de quotumverplichting van die datum, konden worden opgespaard. Dit kon door de handelaars in warmtekrachtcertificaten enigszins op voorhand ingecalculeerd worden, zodat een abrupte stijging van de gemiddelde marktprijs van een warmtekrachtcertificaat na de eerste inleveringsronde zich niet heeft voorgedaan.

Statistieken over groenestroomcertificaten

Statistieken over warmtekrachtcertificaten

Bron : VREG