12/11/2024

Startschot voor jaarlijkse VN-klimaatconferentie (COP29)

climatechange
Terug naar artikeloverzicht

Afgevaardigden van over de hele wereld verzamelen de komende twee weken (11-22 november ’24) in Bakoe (Azerbeidzjan) voor essentiële onderhandelingen gericht op het aanpakken van de klimaatcrisis met urgentie en ambitie.  

De vorige klimaattop in Dubai (COP28) mochten we een succes noemen. Partijen klokten immers af op heldere doelstellingen om de energietransitie uit te voeren en maatregelen om ons zo goed mogelijk aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. De volgende stap betreft het uitstippelen van hoe we deze doelstellingen zullen realiseren en in de eerste plaats waar het geld vandaan zal komen.

Dat is precies waar deze klimaattop – COP29 – zich over zal uitspreken. Daar moeten alle 198 Partijen een akkoord vinden over een nieuwe collectieve kwantitatieve doelstelling over klimaatfinanciering, de New Collective Quantified Goal (NCQG). Deze nieuwe doelstelling dient voort te bouwen op de doelstelling die in 2009 was afgesproken om tegen 2020 jaarlijks 100 miljard USD per jaar te mobiliseren en wordt verwacht beter te beantwoorden aan de hoge noden en prioriteiten van ontwikkelingslanden inzake klimaatactie.

Om deze noden en prioriteiten beter in rekening te kunnen nemen wordt naast een verhoging van internationale klimaatfinanciering vanuit publieke middelen voor vnl. adaptatie actie in de meest kwetsbare landen, ingezet op een bredere reikwijdte van de nieuwe doelstelling. Dit door middel van het incorporeren van sterke en concrete signalen naar de private sector evenals diverse financiële actoren om bij te dragen aan een fundamentele hervorming van de internationale financiële architectuur.

Financiering is uiteraard niet de enige inzet van deze klimaattop, we hopen eveneens significante stappen vooruit te zetten wat betreft Artikel 6 (koolstofmarkten), mitigatie, adaptatie, rechtvaardige transitie, een nieuw gender actieplan enz.

De Belgische delegatie is actief betrokken bij de internationale onderhandelingen en besprekingen. Ook tal van Belgische actoren volgen de werkzaamheden: bedrijven, onderzoekscentra en niet-gouvernementele organisaties. Deze brede mobilisatie moedigt de Belgische onderhandelaars aan om ambitieuze resultaten na te streven.

Belgische delegatie

Dit weekend vertrok het technische onderhandelingsteam van België naar COP 29 in Baku (Azerbaijan), die op 11 november van start ging.

De technische onderhandelingen die voorafgaan aan het ministeriële segment tijdens de tweede week van de COP worden opgevolgd door een gespecialiseerd kernteam van experten van de federale administratie en enkele gewestelijke collega’s, in totaal zo’n 26 mensen. Onder hen bevinden zich 16 experten van de FOD Volksgezondheid, met inbegrip van de delegatieleider van de technische delegatie.  

Velen van hen hebben al aan talrijke COP’s deelgenomen en hebben een grote ervaring en worden daarvoor ook internationaal erkend. Een aantal van hen coördineren bovendien al sedert jaren de Europese posities in een aantal centrale thema’s. 

Naast dit eigenlijke onderhandelingsteam nemen nog een 8-tal andere vertegenwoordigers van federale en gewestelijke administraties (bevoegd voor energie, financiën & fiscaliteit, oceanen, risicoanalyse, klimaatwetenschap, …) deel, in een liaison-rol naar hun respectievelijke overheden toe of in functie van talrijke thematische evenementen die in de marge van de eigenlijke onderhandelingen worden georganiseerd en bilaterale contacten en plurilaterale initiatieven die tijdens de COP worden gelanceerd.

Daarnaast zijn ook de Belgische ambassadeur in Azerbeidzjan en enkele van zijn medewerkers aanwezig om de delegatie te ondersteunen (6 personen).

Behalve ministers, diplomaten en ambtenaren maken ook een 15-vertegenwoordigers van diverse andere federale en gewestelijke overheidsinstellingen af (zoals VITO en ENABEL, het Grondwettelijk Hof) deel uit van de delegatie.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement vaardigen respectievelijk 1 en 3 parlementsleden af.  

De Belgische delegaties naar de VN-klimaattoppen kennen een lange traditie van niet-gouvernementele vertegenwoordiging, binnen de delegatie. Ook deze keer vormen deze een grote groep binnen de delegatie, in totaal meer dan 20 personen. Een aantal daarvan worden door de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling aangeduid. Het gaat daarbij om vertegenwoordigers van de verschillende constituencies die de FRDO uitmaken: bedrijfsfederaties, milieuorganisaties, de Noord/Zuid-beweging en jongeren. Ook de voorzitters van de Raad zelf en van zijn werkgroep energie en klimaat nemen deel. Daarnaast telt de delegatie nog meer dan 40 andere niet-gouvernementele vertegenwoordigers. Het merendeel daarvan (ongeveer 30 personen) zijn afgevaardigden van Belgische of in België gevestigde bedrijven die zich willen positioneren in de klimaat- en energietransitie (zoals de Haven van Antwerpen, Jan De Nul, Elia, Fluxys, enz…).

Tot slot verwelkomt de Belgische delegatie ook een 2-tal medewerkers van de OESO.

Al deze personen nemen op eigen initiatief en op eigen kosten deel. De Dienst Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid helpt hen, als UNFCCC National Focal Point voor België, enkel met de registratieprocedure en wil zo op een transparante manier het maatschappelijk middenveld bij de onderhandelingen en de zeer talrijke activiteiten in de marge ervan betrekken. Deze personen kunnen niet spreken in naam van België tijdens de onderhandelingen.

 

 

Bron: © 2019-2024 Klimaat.be - All rights reserved