20/02/2012

Startende bedrijven strijden om EIT-prijzen voor ondernemerschap

Terug naar artikeloverzicht

Brussel, 20 februari 2012 – Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zal op 21 februari in Brussel de eerste EIT-prijzen voor ondernemerschap uitreiken. De winnaars worden gekozen uit negen startende bedrijven die zijn opgericht in het kader van de kennis- en innovatiegemeenschappen van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT). De bedrijven op de shortlist zijn gevestigd in Spanje (twee finalisten), Nederland (twee finalisten), Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden (nadere informatie vindt u verderop in dit persbericht).

Commissaris Vassiliou verklaarde naar aanleiding van het evenement: "We willen deze veelbelovende nieuwe bedrijven in de kijker plaatsen om het ondernemerschap in Europa te bevorderen en toekomstige ondernemers te inspireren. Ik ben ervan overtuigd dat het EIT een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van de economische, sociale en milieuproblemen waarmee Europa worstelt. Door de aandacht op ondernemerschap te focussen biedt het EIT kleine ondernemingen, studenten en onderzoekers de nodige kennis en vaardigheden om innovatieve ideeën in commerciële mogelijkheden om te zetten."

De negen finalisten werden geselecteerd in samenwerking met de drie bestaande kennis- en innovatiegemeenschappen rond informatie- en communicatietechnologie, duurzame energie en klimaatsverandering. De finalisten konden een opleiding volgen om hun bedrijven succesvol voor te stellen. De winnaars zullen tijdens een ontmoeting met vooraanstaande ondernemers advies krijgen over hoe ze hun bedrijven op expansie kunnen voorbereiden.

De Commissie en het EIT zijn van plan uiterlijk 2020 zes nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen op te richten.

Achtergrond

De finalisten per sector zijn:

Informatie- en communicatietechnologie

Trifense (Duitsland): gespecialiseerd in de bescherming van computernetwerken tegen cyberaanvallen.

Smart Signs (Nederland): verleent op maat gesneden informatie zodat bezoekers hun bestemming sneller en zonder problemen kunnen bereiken.

Blaast (Finland): een op clouds gebaseerd platform voor toepassingen op het gebied van mobiele telefonie.

Duurzame energie

Noem (Spanje): constructies waarbij van duurzame houten materialen wordt gebruikgemaakt.

ParkGreen (Spanje): een door zonne-energie aangedreven laadstation voor auto's.

HelioCaminus (Zweden): gespecialiseerd in technologie op basis van zonne-energie.

Klimaatsverandering

Ennesys (Frankrijk): bedrijf dat milieuvriendelijke industriële energiesystemen levert op basis van biobrandstoffen.

Sunuru (Nederland): heeft handige technologie voor autoparkings op basis van zonne-energie ontwikkeld, waarbij de door zonnepanelen gegenereerde energie tot 50% toeneemt.

Naked Energy (VK): innovatief bedrijf dat zonnetechnologie ontwikkelt om elektriciteit en warmte te genereren.

Het evenement

De winnaars van de EIT-prijzen voor ondernemerschap worden bekendgemaakt tijdens de European Entrepreneurship Summit op 21 februari in de Koninklijke Academie voor Wetenschappen in Brussel.

De prijsuitreiking (18.00 uur) wordt gepresenteerd door Pat Cox, voorzitter van de Europese Beweging en voormalig voorzitter van het Europees Parlement (2002-2004).

Na het evenement (19.00 uur) wordt de pers te woord gestaan door commissaris Vassiliou, Alexander von Gabain, voorzitter van de raad van bestuur van het EIT, en Benoît Cerexhe, minister van het Brussels Gewest.

De prijsuitreiking wordt georganiseerd in samenwerking met Science|Business Innovation Board AISBL, een Belgische vereniging zonder winstoogmerk die ook de Academic Enterprise Awards (ACES) beheert ter bekroning van de ondernemingszin van universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Om u voor de conferentie of de prijsuitreiking in te schrijven volstaat het een e-mail te sturen naar: events@sciencebusiness.net.

Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT)

De kernopdracht van het EIT, dat in 2008 werd opgericht als een autonoom EU-orgaan, bestaat erin het concurrentievermogen van de lidstaten te bevorderen door instellingen voor hoger onderwijs, onderzoekscentra en bedrijven samen te brengen om zich over belangrijke maatschappelijke problemen te buigen. Het EIT maakt daarbij gebruik van kennis- en innovatiegemeenschappen, een baanbrekend concept inzake grensoverschrijdende publiek-private partnerschappen. Een van de hoofddoelstellingen van de kennis- en innovatiegemeenschappen bestaat erin nieuwe bedrijfsactiviteiten binnen bestaande bedrijven te ontwikkelen en nieuwe bedrijven op te zetten.

De Europese Commissie heeft in het volgende financiële kader een budget van 2,8 miljard euro1 toegewezen om de ontwikkeling van de bestaande kennis- en innovatiegemeenschappen te consolideren en zes nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen op te richten rond thema's als gezond leven en actief ouder worden, grondstoffen, een industrie met toegevoegde waarde en de mobiliteit in steden (zie IP/11/ 1479).

Nadere informatie:

website van de EIT-prijzen voor ondernemerschap

website van het EIT

website van commissaris Vassiliou

Twitter @VassiliouEU

___________

1 3,2 miljard euro als met de geraamde inflatie in 2014-2020 rekening wordt gehouden.

Bron : © Europese Unie, 1995-2012