16/12/2008

Start openbaar onderzoek stroomgebiedbeheerplannen

Terug naar artikeloverzicht

Van 16 december 2008 tot en met 15 juni 2009 loopt het openbaar onderzoek van de Vlaamse stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas. Stroomgebiedbeheerplannen worden in heel Europa volgens de Europese kaderrichtlijn Water uitgewerkt. Het hoofddoel van die richtlijn is de toekomst van de Europese watersystemen veilig te stellen.
De kaderrichtlijn Water en het decreet Integraal Waterbeleid hechten veel belang aan inspraak en publieke participatie. De Cordinatiecommissie Integraal Waterbeleid, verantwoordelijk voor de ontwerpen van deze plannen en voor de organisatie van het openbaar onderzoek, wil zoveel mogelijk burgers en belangengroepen stimuleren om de plannen te raadplegen en erop te reageren.

Een goede toestand van de watersystemen het streefdoel van de kaderrichtlijn Water betekent dat oppervlakte- en grondwater zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat, dat oppervlaktewater een gezonde leefomgeving biedt voor plant en dier en dat de grondwatervoorraden niet uitgeput worden. De ambities zijn hoog, de eisen zijn scherp en de planning is strak. Er zijn dus heel wat inspanningen vereist.

In de plannen wordt de actuele toestand van de stroomgebieden beschreven en worden de normen toegelicht die de goede toestand weergeven en dus de milieudoelstellingen bepalen. Ook de sectoren die belangrijke belastingen en effecten op het watersysteem veroorzaken, worden erin beschreven. Deze informatie ligt, samen met de beleidsvoornemens van de waterbeheerders, aan de basis van de voorgestelde maatregelen.

De kaderrichtlijn Water vraagt om indien mogelijk - de goede toestand tegen 2015 te bereiken. Bij het toetsen van de meetresultaten aan de milieudoelstellingen blijkt dat voor Vlaanderen nog heel wat inspanningen nodig zijn. Daarom wordt in het plan voorgesteld om de goede toestand niet in 2015 maar wel in 2021 of 2027 te bereiken. Mits goed onderbouwd, biedt de Kaderrichtlijn deze mogelijkheid. Dit laat toe om de uitvoering en de financiering van alle maatregelen te spreiden in de tijd. Dit wil niet zeggen dat er nu nog niets moet gebeuren, integendeel. In dit plan worden heel wat maatregelen voorgesteld die een snelle aanpak vereisen.

Het is duidelijk dat iedereen gezinnen, industrie, landbouw en overheid - meer zal moeten investeren om de toekomst van onze watersystemen veilig te stellen. De maatregelen die daarvoor kunnen zorgen, worden beschreven in de plannen. Tot 15 juni 2009 krijgt iedereen de kans ze in te kijken en erop te reageren. De plannen liggen ter inzage in de gemeentehuizen en zijn te raadplegen op www.volvanwater.be. Op de website vindt u ook heel wat praktische informatie over het openbaar onderzoek.

Na afloop van het openbaar onderzoek komen alle opmerkingen en adviezen bij de Cordinatiecommissie Integraal Waterbeleid. De ontwerpplannen worden desgewenst aangepast. Een nieuw ontwerp wordt aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring voorgelegd.

Bron : CIW Vlaanderen