30/05/2011

Stand van zaken gsm-stralingsmeetingen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege woonde vandaag in de bibliotheek van Genk een meting van gsm-straling bij, uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De straling bleef onder de strenge normen die sinds begin dit jaar in Vlaanderen van kracht zijn. Vlaanderen telt ongeveer 30.000 vast opgestelde zendantennes, drie daarvan staan in de buurt van de bib van Genk. 

Minister Schauvliege: “Sinds Vlaanderen in 2009 bevoegd werd voor de wetgeving op de elektromagnetische straling van vast opgestelde zendantennes, zijn er een 300-tal metingen aangevraagd. Dit jaar zijn er al 138 metingen aangevraagd tegenover 155 in 2009 en 2010 samen. Bij geen enkele meting werd een normoverschrijding (meting hoger dan 3 V/m per antenne op verblijfplaatsen of meting hoger dan cumulatief 20.6 V/m op publieke plaatsen) vastgesteld. De meeste meetwaarden liggen lager dan 1 V/m.”  

Uitvoering van een meting

De meettechnicus meet met een breedbandmeter de totale blootstelling van alle signalen van de antennes in de omgeving (radio, tv, gsm, wifi,..). Met deze meter wordt de plaats of het lokaal gezocht waar de blootstelling het hoogst is. Hier stelt hij zijn apparatuur op om gedurende 6 minuten te meten. Indien de gemeten elektrische veldsterkte aangeeft dat de norm per zendantenne uit de Vlaamse wetgeving mogelijk overschreden wordt, wordt een detailmeting uitgevoerd met behulp van een smalbandmeettoestel. Met dit meettoestel kan de bijdrage van elke zendantenne afzonderlijk in kaart gebracht worden.

Van de 300 metingen werd in vier gevallen een detailanalyse gemaakt omdat de totale blootstelling hoger was dan 3 V/m (de grenswaarde voor de norm per antenne voor gsm-antennes). De detailanalyse bij 3 dossiers wees uit dat de gemiddelde blootstelling gedurende de meting lager was dan 3 V/m per antenne. Er werd m.a.w. geen normoverschrijding geconstateerd. Bij het vierde dossier moet de smalbandmeting nog plaatsvinden. 

Uitbreiding van het netwerk

Vast opgestelde gsm-zendantennes, gsm-toestellen, DECT- telefoons, babyfoons en draadloos internet zijn voorbeelden van draadloze toepassingen die informatie overbrengen via elektromagnetische straling. Door de uitbreiding van bestaande gsm-netwerken en nieuwe technologieën komen er ook de volgende jaren heel wat antennes bij. Er zijn voor het ogenblik 3.500 sites operationeel in Vlaanderen. Voor een 140-tal is de bouwvergunningsaanvraag geaccepteerd en voor 430 werd een bouwaanvraag ingediend. Er zijn ook nog sites waar zendantennes voor andere toepassingen staan, zoals radio, tv, het Astridnetwerk voor hulp- en veiligheidsdiensten, NMBS, krijgsmacht en radioamateurs. 

Infosessies voor lokale besturen over zendantennes

Lokale besturen krijgen vaak vragen over de mogelijke effecten van elektromagnetische straling. Daarom organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie - in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Lokaal Gezondheidsoverleg, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie en de provincies - voor onder meer lokale besturen volgende maand in elke provincie een infosessie over vast opgestelde zendantennes zoals gsm-antennes. 

Het doelpubliek zijn gemeentelijke en provinciale besturen, adviesraden en ambtenaren die bij de materie betrokken zijn, overkoepelende intermediaire verenigingen zoals artsenverenigingen, Gezinsbond, Kind en Gezin, VVSG, koepels van preventieadviseurs van onderwijsnetten en externe diensten van preventie op het werk.    

Het doel van deze infosessies is:

  • lokale besturen informeren over techniek, gezondheid en wetgeving rond vast opgestelde zendantennes en draadloze toepassingen;
  • mogelijkheden aanreiken om te communiceren over de verschillende aspecten van elektromagnetische straling.

Data en locaties van de infosessies

·         6 juni 2011 : Provincie Vlaams-Brabant - Provinciehuis Leuven

·         9 juni 2011 : Provincie Limburg  - Vlaams Administratief Centrum

·         14 juni 2011 : Provincie Oost-Vlaanderen -  PAC Zuid

·         21 juni 2011 : Provincie West-Vlaanderen - Provinciehuis Boeverbos

·         27 juni 2011 : Provincie Antwerpen  -  Provinciehuis Antwerpen


Meer info

Departement LNE, Dienst Milieu en Gezondheid : milieu.gezondheid@lne.vlaanderen.be                                                   

www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/studiedagen/infosessies-regelgeving-zendantennes