16/02/2018

Staatssteun: Commissie keurt Belgische certificaten voor hernieuwbare stroom en hoogrenderende warmtekrachtkoppeling in Vlaanderen goed

Back to article overview

De Europese Commissie besluit dat de certificaten voor hernieuwbare stroom en hoogrenderende warmtekrachtkoppeling in Vlaanderen (België) stroken met de staatssteunregels van de EU. Beide regelingen dragen bij tot het halen van de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU en vrijwaren de concurrentie.

In oktober 2017 heeft België twee maatregelen aangemeld met het oog op steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare elektriciteit en hoogrenderende warmtekrachtkoppeling in het Vlaams Gewest:

  • Op grond van de regeling voor groene certificaten krijgen producenten van hernieuwbare stroom één groen certificaat per gegenereerd MWh.
  • In het kader van de regeling voor warmtekrachtkoppeling krijgen hoogrenderende warmtekrachtinstallaties één certificaat per MWh energiebesparing.

Vervolgens kunnen producenten van hernieuwbare stroom en hoogrenderende warmtekrachtinstallaties hun certificaten op de markt verkopen en zo extra inkomsten bovenop de marktprijs voor stroom genereren.

De Commissie beoordeelde de verenigbaarheid van de twee regelingen in het kader van de staatssteunregels van de EU, met name de richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie van 2014. Zij kwam tot de conclusie dat de twee regelingen de productie van hernieuwbare elektriciteit en hoogrenderende warmtekrachtkoppeling zullen ondersteunen, in overeenstemming met de milieudoelstellingen van de EU, terwijl eventuele verstoring van de concurrentie als gevolg van de overheidssteun tot een minimum wordt beperkt. De twee regelingen zullen België helpen bij het bereiken van zijn 2020-doelstelling, namelijk 13 % van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Achtergrond

Op basis van de richtsnoeren staatssteun ten behoeve van milieubescherming en energie van 2014 van de Commissie kunnen de lidstaten hernieuwbare energiebronnen ondersteunen, mits bepaalde voorwaarden zijn vervuld. De richtsnoeren dienen om de Europese Unie in staat te stellen haar ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen te halen, met zo weinig mogelijk verstoring van de concurrentie op de interne markt en minimale kosten voor de belastingbetaler.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie onder zaaknummer SA.46013 beschikbaar. Een overzicht van de recentste besluiten inzake staatssteun die op het internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief State Aid Weekly e-News.

 

Bron: © European Union, 1995-2017