12/03/2007

Staatssecretaris Els Van Weert op stage bij energiesnoeiers in Leuven

Terug naar artikeloverzicht
Leuven, 12 maart 2007 Vandaag loopt Els Van Weert, staatssecretaris voor Sociale Economie, stage met een team energiesnoeiers van het Leuvense Wonen&Werken. Van Weert benoemde Wonen&Werken en de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra (KVK) tot Ambassadeur Sociale Economie 2007. Ze verdienen deze titel voor het project waarbij een team 'energiesnoeiers' kleine energiebesparende ingrepen uitvoeren in de huizen van senioren. In de nabije toekomst wil het KVK meehelpen aan de uitbouw van de activiteitenniche energiebesparing in tientallen sociale economiebedrijven.
 
Tijdens de Week van de Sociale Economie (9-16 maart) bezoekt staatssecretaris Van Weert de 5 Ambassadeurs van de Sociale Economie 2007. n van de Ambassadeurs dit jaar is het Leuvense Wonen&Werken en de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra (KVK). Wonen&Werken zijn voortrekkers in de sociale economie doordat ze met hun team energiebesparende maatregelen uitvoeren in huizen van senioren. Van Weert steekt ook zelf de handen uit de mouwen en maakt tijdens een korte stage kennis met de activiteiten en het personeel van de Ambassadeurs. Samen met de mensen van Wonen & Werken en KVK neemt Els Van Weert vandaag een huis onder handen om ervoor te zorgen dat er geen energie meer verspild wordt.
 
Staatssecretaris Van Weert: "Ik ben er van overtuigd dat de niche energiebesparing op een termijn honderden nieuwe jobs in de sociale economie kan opleveren. Tewerkstelling voor kansengroepen kan zo gecombineerd worden met milieuvoordelen, terugverdieneffecten, verhoging van het wooncomfort en bestrijding van armoede".
 
De Koepel Vlaamse Kringloopcentra (KVK) zal de mogelijkheden van deze nieuwe niche verder in kaart brengen en bekendmaken, bestaande en kandidaat-ondernemers bijeenbrengen in samenwerkuingsverbanden,... Bedoeling is een gebiedsdekkend netwerk van energiebesparingsbedrijven in de sociale economie uit te bouwen. Wonen&Werken is een perfect voorbeeld van een sociale economiebedrijf dat op deze niche rond rationeel energieverbruik inspeelt. Een van hun ploegen werkt specifiek rond dit thema. Hun klusploegen helpen senioren bij het energiezuinig maken van hun woning.
 
Filip Lenders (afgevaardigd bestuurder KVK) voorspelt dat er veel werk is - ook voor laaggeschoolden en langdurig werklozen - in de nieuwe activiteitenniche energiebesparing in de sociale economie. Onder het uitvoeren van energiebesparende maatregelen (EBM) in woningen en gebouwen verstaan we een heel gamma aan activiteiten. Eenvoudige ingrepen zijn het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie, spaardouchekoppen en spaarlampen, al dan niet gekoppeld aan andere dienstverlening aan huis. Complexere ingrepen, die de nodige vakkennis vereisen, zijn het plaatsen van dak- en muurisolatie, dubbele beglazing of nieuwe energiezuinige toestellen. In ieder geval gaat het KVK er van uit dat er voor alle werkvormen en profielen van doelgroepwerknemers opleidings- en tewerkstellingskansen zijn. Volgens Lenders hebben al tientallen sociale economiebedrijven zich bij KVK aangemeld om werk te maken van energiebesparing.
 
Wonen&Werken en KVK ontvangen samen 15.000 euro van staatssecretaris Van Weert om gedurende 2007 de nieuwe activiteitenniche energiebesparing in de sociale economie verder uit te werken.
 
Alles over de Week van de Sociale Economie 2007: www.iedereenwinst.be