28/04/2006

Spaarlampenactie moet Vlaming verder stimuleren tot energiezuinig gedrag

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft vandaag in een winkel zijn bon ingewisseld voor een spaarlamp. Deze spaarlampenactie vormt een onderdeel van het Vlaamse beleid om het energieverbruik van de particulieren terug te dringen in het kader van het Kyoto-protocol.

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft vandaag in een winkel zijn bon ingewisseld voor een spaarlamp. Deze spaarlampenactie vormt een onderdeel van het Vlaamse beleid om het energieverbruik van de particulieren terug te dringen in het kader van het Kyoto-protocol. Een spaarlamp verbruikt immers vijf keer minder stroom dan een gloeilamp en gaat 10 keer langer meer.  Vlaamse gezinnen krijgen in de loop van mei 2006 via hun netbeheerder een aantal bonnen ter waarde van 5 euro in zijn bus voor de aankoop van spaarlampen. De bonnen kunnen gebruikt worden voor de aankoop van n of meerdere spaarlampen naar keuze in een winkel naar keuze. Minister Peeters voorziet in een grootschalige communicatiecampagne die er toe dient dat de spaarlampenactie voldoende zichtbaar is voor de burger.

Uit een enqute naar het energiezuinig gedrag van de Vlamingen die eind 2005 werd gevoerd bij 1001 Vlaamse huishoudens, blijkt dat 73% van de gezinnen in 2005 reeds over een spaarlamp beschikt ten opzichte van slechts 50% in 2003. Uit diezelfde enqute blijkt eveneens dat het aantal gloeilampen vermindert, maar dat het aantal halogeenlampen blijft toenemen. Een aantal gezinnen verlicht zijn woning  nog steeds zonder spaarlampen. Met de tweede fase van de spaarlampenactie wenst Vlaams minister Kris Peeters de Vlamingen een nieuwe bijkomende stimulans te geven om daadwerkelijk spaarlampen te gaan gebruiken.

Lees het volledige persbericht


Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters