15/01/2021

Sorteren voor iedereen

sorteren
Terug naar artikeloverzicht

Vlaanderen stond snel bekend als een regio met een goede selectieve inzameling en recyclage. Maar ondertussen moeten meer en meer afvalstromen selectief aangeboden worden en zijn enkele sorteerregels bijgesteld. Niet eenvoudig voor iedereen om die evoluties bij te houden.

Daarnaast verwelkomt Vlaanderen ook elk jaar nieuwe inwoners uit diverse landen. Nieuwkomers voor wie de sorteerregels soms volledig nieuw of op zijn minst anders zijn. Een nieuw land, een andere taal … Het plaatselijke afvalbeleid uitspitten krijgt meestal geen prioriteit. Hoe kunnen we correct sorteergedrag ook bij nieuwkomers inburgeren?

De uitdaging

Fost Plus, het Agentschap Integratie en Inburgering en de OVAM sloegen de handen in elkaar. Het gemeenschappelijk doel is om iedereen afval correct te laten sorteren, of beter nog: afval te voorkomen, zowel thuis als buitenshuis. Dat willen we bereiken door de info over het nut en de regels van correct sorteren zo toegankelijk mogelijk te maken, voor alle bevolkingsgroepen.

De campagne

De campagne ‘Sorteren voor iedereen’ bestaat uit een reeks van acht video’s van telkens ongeveer twee minuten, rond de volgende thema’s:  

  • het sorteren van gft- en groenafval
  • het sorteren van glazen flessen en bokalen
  • het sorteren van pmd en de nieuwe blauwe zak (twee aparte video's)
  • het sorteren van papier en karton
  • het sorteren in recyclageparken
  • het sorteren van restafval
  • het voorkomen van zwerfvuil en sluikstort

Alle video’s zijn opgenomen in het Nederlands. Daardoor zijn ze in orde met de taalwetgeving als openbare besturen ze willen inzetten om hun burgers te informeren. Om de toegankelijkheid te vergroten bij bepaalde doelgroepen, kan de kijker kiezen uit ondertiteling in het Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, Spaans, Turks of Urdu. De verschillende acteurs weerspiegelen een zekere diversiteit, wat de herkenning van de potentiële kijker kan vergroten en het effect van de boodschap versterkt.

Verspreid de boodschap

Alle video’s zijn vrij te bekijken en te verspreiden. Ze kunnen een meerwaarde betekenen tijdens inburgerings- en taalcursussen en bij contacten van lokale besturen, intercommunales, OCMW’s, sociale verhuurkantoren … met hun burgers en doelgroepen. Maar ook scholen en andere organisaties kunnen ze eenvoudig gebruiken.

De video’s zijn hier terug te vinden.

Let wel: in sommige regio’s is de uitgebreide pmd-inzameling met de nieuwe blauwe zak al van kracht. In andere regio’s vindt die overschakeling pas in de loop van 2021 plaats. Afhankelijk van uw regio, is dus de video van pmd relevant voor u, ofwel die van de nieuwe blauwe zak. Hetzelfde geldt voor de inzameling van gft- en groenafval, maar dat komt ter sprake in de video zelf. De video rond sorteren van glazen flessen en bokalen laat de inzameling zien via glasbollen en -containers. Is er een andere inzamelmethode in de regio, dan is deze video niet bruikbaar.

Ter inspiratie vindt u op de website ook een toolkit om de video’s te posten op uw website of sociale media.

 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid