29/04/2010

Solvay verlaagt de uitstoot van broeikasgassen in zijn fabriek te Bernburg

Terug naar artikeloverzicht

Gedeeltelijke bevoorrading met brandbare reststoffen verkleint energiekosten

Solvay maakt bekend dat de bouw van de warmtekrachtkoppeling (WKK) op zijn site in Bernburg, Duitsland, die draait op reststoffen met een hoge calorische waarde is voltooid door de Tönsmeier Groep. Deze installatie levert in een testfase energie voor de productie van natriumcarbonaat en waterstofperoxide. De nieuwe warmtekrachtkoppeling, die zowel elektriciteit als stoom genereert, versterkt de concurrentiepositie van de site en vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 63% (350 000 ton) per jaar. Energie Anlage Bernburg GmbH bouwde de installatie en baat haar ook uit.

De WKK valoriseert recuperatiemateriaal, dat bestaat uit onrecyclebare, geselecteerde en gecontroleerde materialen, zoals gebruikte plastics en hout van meubels en uit gebouwen, textiel, papier en karton. Het gebruik van deze materialen vermijdt de emissies van broeikasgassen op twee manieren: ten eerste, belanden ze niet in een stort, waar ze deels kunnen gisten waardoor het sterk broeikasgas methaan vrijkomt en ten tweede beperken ze de uitstoot van broeikasgassen omdat ze fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool vervangen.

De nieuwe WKK is gebaseerd op vernieuwende technologie, waardoor ze de meest strikte energie-efficiëntie combineert met sterke leefmilieuprestaties. De nieuwe installatie gebruikt de door Solvay ontwikkelde Neutrec®-technologie op natriumbicarbonaat voor de reiniging van de rookgassen van de installatie. Een gelijksoortig project voor de natriumcarbonaat- en pvcfabriek in Rheinberg, Duitsland, is ter studie.

"Deze WKK die draait op het onrecyclebare deel van gebruikte producten met een hoge energetische waarde is een mooi voorbeeld van de strategie van duurzame ontwikkeling die Solvay sinds lang in de praktijk brengt. Een eerste as is de beperking van de uitstoot van broeikasgassen in onze fabrieken door de energie-efficiëntie te vergroten en oplossingen met hernieuwbare energie te ontwikkelen. Een tweede is het verzekeren van onze energietoevoer met eigen installaties of door langlopende industriële partnerschappen zoals met Tönsmeier in Bernburg", zegt Jean-Michel Mesland, Algemeen Directeur voor Technologie, Onderzoek en Aankoopbeleid.

Solvay startte met de industriële productie in Bernburg in 1883. Het produceert er natriumcarbonaat, natriumbicarbonaat en waterstofperoxide.

Bron : Solvay NV