06/02/2012

Solvay neemt 's werelds grootste PEM brandstofcel met succes in gebruik op Solvin's site in Antwerpen

Terug naar artikeloverzicht

Industriële 1 MW demonstratiepolymeermembranenbrandstofcel op H2

Solvay maakt vandaag bekend dat het zijn industriële demonstratiepolymeermembranenbrandstofcel met een vermogen van 1 megawatt (MW) in de SolVin-fabriek te Lillo, Antwerpen, met succes in dienst heeft genomen. De brandstofcel met een protonenmembraan (PEM) zet waterstof (H2), een coproduct van de fabriek, om in elektriciteit en draait al weken aan een stabiel tempo. De brandstofcel heeft al gedurende een 800-tal uren meer dan 500 MWh opgewekt, wat neerkomt op het stroomverbruik van 1.370 families tijdens dezelfde tijdspanne.

Dit succesvolle project op industriële schaal met Solvays innovatieve speciale polymeren en SolviCore’s assemblages van protonenmembranen tilt de PEM-brandstofcellentechnologie op een nieuw niveau. De brandstofcel vergroot eveneens de energie-efficiëntie van SolVin's zoutelektrolyse.

Brandstofcellen zetten de chemische energie van waterstof om in schone elektriciteit via een elektrochemische reactie met zuurstof. Een PEM-brandstofcel bestaat uit een groot aantal assemblages van protonenmembranen (MEA) gemaakt uit Solvays polymeer- en ionomeermembraan Aquivion PFSA® en uit Umicore's elystTM katalysator. De protonenmembranenassemblages warden gemaakt door SolviCore, een 50-50 joint venture van Solvay en Umicore, in zijn vestiging in Hanau in Duitsland. De Nederlandse bedrijven NedStack en MTSA hebben de brandstofcel gebouwd met SolviCore’s assemblages.

Brandstofcellen worden almaar meer als een belangrijke nieuwe energietechnologie beschouwd voor tal van toepassingen zoals autobussen, auto’s, vaartuigen, heftrucks, warmtekrachtkoppelingen en stroomaggregaten. Brandstofcellen aangedreven door waterstof produceren alleen elektriciteit en water.

Deze technologische sprong werd gerealiseerd in samenwerking met WaterstofNet, dat het project Waterstofregio Vlaanderen - Zuid-Nederland coördineert. Dit project mikt op de ontwikkeling van kennis en projecten over waterstoftoepassingen in de regio met een duidelijke focus op duurzame waterstof- en early market toepassingen, zoals maritieme, logistieke en interstedelijke toepassingen, en met een maximaal gebruik van Europese technologie.

Het Project Waterstofregio, met een totaal budget van EUR 14 miljoen, is goedgekeurd door het Interreg IV programma Grensregio Vlaanderen - Nederland en wordt gefinancierd door de EU, de Vlaamse overheid, de Nederlandse overheid en de industrie. Waterstofregio financierde Solvays budget van meer dan EUR 5 miljoen voor EUR 1,5 miljoen. De 1 MW PEM-brandstofcel is de eerste mijlpaal van het Waterstofregioproject Vlaanderen - Zuid-Nederland en de brandstofcel wordt door WaterstofNet gebruikt voor onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's om de invoering van brandstofcellentechnologie te bevorderen.

SolVin is een joint venture van Solvay (75%) en BASF (25%). Het is een leider op de vinylmarkt in Europa en op de PVDC-wereldmarkt.

Bron : Solvay