06/07/2012

Snellere aanpak van milieu-overtredingen

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, keurde de Vlaamse Regering vandaag de verkorte boeteprocedure voor kleine milieudelicten goed. De nieuwe procedure is gericht op kleine overlast- en hinderdelicten die maatschappelijk als bijzonder storend worden ervaren, zoals sluikstorten en afvalverbranding. Vlaams minister Schauvliege: “Tot nog toe was de boeteprocedure voor deze “kleine” milieu-overtredingen te complex. Daar maken we nu komaf mee. Door de procedure in te korten kunnen we meer mensen inzetten voor de bestuurlijke handhaving van zware milieumisdrijven.”

Sinds het Milieuhandhavingsdecreet eind 2009 in werking is getreden, gaat het aantal boetedossiers als gevolg van een milieumisdrijf in stijgende lijn. In het onvolledig jaar 2009 waren er dat 306, 1.100 in 2010 en 1.597 in 2011. Een groot aandeel ervan, jaarlijks ruim 500, slaat op kleinere overlast- en hinderdelicten. Dat blijkt uit vaststellingen van de Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Het gaat om bijv. sluikstorten, vissen zonder verlof, loslopende honden op een jachtdomein, …

Efficiënter

Op basis van de instroom en de aard van de dossiers bleek de bestaande procedure voor bepaalde feiten te log en te zwaar. Daarom is een verkorte, snellere procedure uitgewerkt. Ze is van toepassing op eenvoudige, veel voorkomende feiten die geen ‘zware’ aantasting inhouden van het leefmilieu en waar het daderschap onmiskenbaar vaststaat.

De procedure zal bestaan uit één brief waarin, met verwijzing naar het proces-verbaal, de feiten en de rechtsgrond, een voorstel tot betaling van een geldsom wordt gedaan. De boete moet betaald worden binnen de drie maanden na het versturen van het voorstel van betaling.

Het bedrag van de boete wordt geval per geval bepaald door de AMMC, met een maximum van 2.000 euro. Om de hoogte van de boete te bepalen gebruikt de AMMC een eenvormig kader met objectieve criteria per thema. Ter illustratie: bij de sluikstortdossiers varieert het bedrag naargelang de aard en de hoeveelheid van het afval. Als een overtreder het achtergelaten afval opruimt of opruimingskosten betaalt, moet hij minder boete betalen.

De verkorte boeteprocedure is aanvullend aan de Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS). Het Milieuhandhavingsdecreet geeft de gemeenten de mogelijkheid om sancties te bepalen voor “niet-afvalgerelateerde kleine vormen van openbare overlast” (bv. wildplassen) en “afvalgerelateerde kleine vormen van openbare overlast” (bv. sluikstorten). Als de gemeenten voor bepaalde overlastdelicten GAS-boetes voorzien, dan is hier de verkorte boeteprocedure niet van toepassing. Dossiers die de parketten doorsturen naar AMMC zijn in principe immers dossiers waarvoor geen GAS-sanctie is bepaald of die buiten het toepassingsgebied van de kleine vormen van openbare overlast vallen.

Procedure voor zwaardere misdrijven blijft

Zwaardere misdrijven met een belangrijke impact op mens en leefmilieu komen niet in aanmerking voor deze verkorte boeteprocedure. Dan gaat het om bv. milieubelastende inrichtingen die zonder milieuvergunning worden uitgebaat, het lozen van gevaarlijke afvalstoffen in het oppervlaktewater, het storten van gevaarlijk afval …

De afhandeling van deze zwaardere misdrijven blijft verlopen via de bestaande procedure. Die start met een kennisgeving aan de vermoedelijke overtreder dat AMMC de mogelijkheid onderzoekt om een alternatieve bestuurlijke geldboete op te leggen. Daarna heeft de vermoedelijke overtreder de kans om een kopie van het dossier op te vragen, en zich schriftelijk en/of mondeling te verdedigen, desgevallend door het organiseren van een hoorzitting. Deze procedure resulteert in een uitgebreide en gemotiveerde beslissing waarin AMMC beslist om wel of geen boete op te leggen.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Kleine milieudelicten, die op het eerste gezicht een minder zwaar effect lijken te hebben op mens en leefmilieu, wekken veel wrevel. Kordaat en snel optreden is noodzakelijk. Met de verkorte boeteprocedure slaan we nu twee vliegen in één klap: de kleinere delicten vallen niet langer door de mazen van het net en worden sneller aangepakt, en de AMMC kan meer focussen op zware misdrijven, zodat ook deze boeteprocedures sneller zullen verlopen. Deze ingreep komt overigens tegemoet aan een recente aanbeveling van de SERV en de MINAraad.”

Bron : Persbericht Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege

_________________

Extra info :