19/05/2006

Snelheidsbeperking tot 90 km/u bij overschrijding luchtkwaliteitsnorm op welbepaalde autosnelwegstroken

Terug naar artikeloverzicht

Op de persconferentie deze middag heeft Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur toelichting gegeven bij de maatregel om op welbepaalde Vlaamse autosnelwegstroken, indien er een overschrijding is van de luchtkwaliteitsnorm, tijdelijk een snelheidsbeperking tot 90 km/u voor alle verkeer op te leggen.

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft op 18 november 2005 zijn allesomvattend actieplan fijn stof voorgesteld.
Het verkeer is de belangrijkste bron van fijn stof. Daarom heeft minister Peeters beslist prioritair in de sector van het verkeer maatregelen te nemen.

Minister Peeters heeft beslist om op welbepaalde Vlaamse autosnelwegstroken, indien er een overschrijding is van de luchtkwaliteitsnorm, tijdelijk een snelheidsbeperking tot 90 km/u voor alle verkeer op te leggen.
De 465 kilometer (enkele rijrichting) aldus geselecteerde Vlaamse autosnelwegstroken zijn gekozen in functie van 3 parameters:

  • overschrijding van de waarden van NO2 (stikstofdioxide) en PM10 (fijn stof),
  • concentratie van woon- en bedrijvenzones langsheen de corridor van de autosnelweg en
  • potentieel om via een snelheidslimiet de doorstroming van het verkeer te bevorderen.

De aankondiging van de snelheidsbeperking, mogelijk vanaf de zomermaanden 2006, gebeurt enerzijds via reeds bestaande dynamische verkeersborden of anderzijds via vaste nog te plaatsen borden, die geactiveerd zullen worden zodra de situatie op vlak van de luchtkwaliteit dit vereist.

In uitvoering van de maatregel op het terrein, worden concrete afspraken opgenomen in een protocol dat afgesloten wordt tussen alle betrokken actoren, waaronder:

  • de Vlaamse Milieumaatschappij die instaat voor de metingen van de fijn stof concentratie,
  • het Verkeerscentrum Vlaanderen dat instaat voor de aansturing van de dynamische signalisatie en voor de informatieverspreiding via de media,
  • het Agentschap Infrastructuur dat zorgt voor de zichtbaarheid van de vaste verkeersborden en
  • de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) die instaat voor het aanleveren van informatie met betrekking tot de luchtkwaliteit.

Minister Peeters voorziet voor de invoering van deze maatregel een budget van 195.000 .

Lees volledig persbericht

Bijlage:

Bron: Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters