11/01/2011

Sloophout voor 99 procent omgezet in synthetisch aardgas

Terug naar artikeloverzicht

De door ECN ontwikkelde technologie om in een geïntegreerde reactor biomassa op efficiënte wijze om te zetten in ruw gas blijkt succesvol te zijn. Christiaan van der Meijden, geestelijk vader van de technologie, promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de TU-Eindhoven. “Het is prille technologie dus er zijn allerlei detailproblemen op te lossen. Maar de as bevat hooguit 1% C, de rest van de koolstof zit in het gas. Bovendien bevat het gas nauwelijks stikstof, wat de (petro)chemische industrie in Nederland en daarbuiten beslist zal waarderen.”

De vergassing van biomassa is een proces om een synthetisch aardgas te maken. Dat is een duurzame vorm van een bekende energiedrager. Bovendien wordt ooit aardgas schaars en dan is het prettig dat er een manier is om het zelf te maken. In 2004 bouwden onderzoekers bij ECN een MILENA-vergasser op laboratoriumschaal, 30 kW. Die werd opgevolgd door een versie op pilot-schaal: 800 kW. Deze pilot-vergasser kreeg een OLGA-teerverwijderaar toegevoegd, waarvan de teer weer als brandstof werd toegediend bij de vergasser. Beide vergassers kregen de meest uiteenlopende soorten biomassa toegevoerd, om te kijken of het proces en/of het geproduceerde gas daarvan afhankelijk is. Telkens bleek MILENA een voorbeeldige allesvreter.

ECN-er promoveert op MILENA-technologie voor vergassing van biomassa

Het belangrijkste doel van het MILENA-onderzoek was: is het mogelijk deze technologie op te schalen naar een installatie van meer dan 100 MW? En kan zo’n grootschalige MILENA-OLGA combinatie op efficiënte wijze synthetisch gas produceren dat kan wedijveren met de specificaties van aardgas? Het antwoord op die vraag is een kort en bondig ‘Ja’. Uit biomassa met een vochtgehalte van 25% haalt de installatie groen gas met een rendement van 68%. Van der Meijden: “Als we afvalwarmte benutten om de biomassa te drogen gaat dat rendement beslist omhoog. In deze fase van de ontwikkeling hebben we dat niet toegepast want dat is bewezen technologie.”

De bedoeling is dat er een demonstratieproject komt van de MILENA-vergasser van circa 10 MW, waarbij het gas zal dienen als brandstof voor een gasmotor. Die levert elektriciteit en warmte. De volgende fase is een installatie van 50 MW voor de productie van synthetisch aardgas ofwel groen aardgas. Door de gewijzigde subsidieregeling in Nederland, wordt mogelijk de eerste stap overgeslagen en gaat direct groen gas geproduceerd worden dat dezelfde kwaliteit heeft als het huidige aardgas.

Bron: ECN

________________________

Extra info :