30/07/2021

Slibruiming Antitankgracht in Schilde

afvalwaterzuiveringsslib
Terug naar artikeloverzicht

Dit najaar zal de Vlaamse Milieumaatschappij over een traject van 3 kilometer slib verwijderen uit de Antitankgracht in Schilde. Hierdoor zal de doorstroming en de waterkwaliteit verbeteren, waardoor waterplanten en vissen een duwtje in de rug krijgen. De slibruiming wordt uitgevoerd met een 'schuifboot'. Zo moet de Antitankgracht niet droog worden gezet en is de impact op de visstand minimaal.

Het te ruimen traject loopt van Schilde strand tot aan de laatste sluisbunker aan de grens met Ranst. De sliblaag is op meerdere plaatsen zeer dik en verontreinigd met zware metalen, PAK’s en minerale oliën. Door de ruiming verbetert niet alleen de doorstroming van de waterloop, maar zal ook de ecologische toestand van deze beschermde waterloop verder verbeteren. In totaal zal meer dan 17.000 m³ slib verwijderd worden.

De VMM heeft de voorbije jaren al in meerdere trajecten te Stabroek, Schoten, Brasschaat … gelijkaardige saneringswerken uitgevoerd. De resultaten na de werken zijn zeer hoopgevend voor het ecologisch herstel van de Antitankgracht. Een paar jaar na de werken merken we een herstel van ecologisch leven in de waterloop, met onder meer een sterke toename van het aantal waterplanten. Ook landschappelijk bieden de uitgevoerde ruimingen een belangrijke meerwaarde. Wandelen en fietsen langs deze historische waterloop wordt hierdoor nog aangenamer.

Slib ruimen met een schuifboot

De ruiming wordt uitgevoerd met een schuifboot. Die duwt het slib vooruit, waarna een kraan het uit de waterloop schept. Zo hoeven we geen stukken van de Antitankgracht droog te zetten en is de impact op de visstand minimaal. De aannemer heeft de precieze startdatum nog niet bepaald. De bedoeling is om de werken voor half maart 2022 te finaliseren.

Deze slibruiming van de Vlaamse Milieumaatschappij is in uitvoering van het landschapsbeheersplan voor de Antitankgracht.

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid