16/09/2005

SERV en MiNa-Raad waarderen bodemsaneringsfondsen<br>Verdere inspanningen blijven noodzakelijk

Terug naar artikeloverzicht

SERV en MiNa-Raad ondersteunen het voorstel van de Vlaamse Regering om sectorale bodemsaneringsfondsen op te richten en dringen aan op een snelle operationalisering. Maar zulke fondsen zullen niet alle financieringsproblemen inzake bodemsanering oplossen. De komende jaren blijven belangrijke budgettaire inspanningen van de Vlaamse overheid nodig.

SERV en MiNa-Raad ondersteunen het voorstel van de Vlaamse Regering om sectorale bodemsaneringsfondsen op te richten en dringen aan op een snelle operationalisering. "Maar zulke fondsen zullen niet alle financieringsproblemen inzake bodemsanering oplossen. De komende jaren blijven belangrijke budgettaire inspanningen van de Vlaamse overheid nodig." Dat staat in een gezamenlijk advies dat de beide raden vandaag op vraag van Vlaams minister Peeters formuleerden.

Bodemsaneringsfondsen: een goede zaak

Het Bodemsaneringsdecreet verplicht de beheerder van een verontreinigde grond om de bodemverontreiniging te saneren. Maar de beheerder is niet altijd aansprakelijk voor de verontreiniging waardoor die de kosten moet proberen te verhalen op de aansprakelijke. Bovendien komen de saneringskosten soms volledig ten laste van de overheid omdat ze zo hoog zijn dat ze de draagkracht van de saneringsplichtige overstijgen.
De oprichting van een bodemsaneringsfonds per bedrijfssector dat de bodemsaneringswerken uitvoert in ruil voor een financile bijdrage die de betrokken bedrijven in het fonds storten, heeft heel wat voordelen. De kosten worden solidair gedragen binnen de betrokken sector en gespreid door de jaarlijkse bijdragen. Bovendien is de fondsbeheerder een grotere marktspeler die betere prijzen kan bedingen. De kosten die de saneringsplichtigen zo kunnen besparen, worden hierdoor geschat op 20%.

Niet voor alle sectoren een werkbare oplossing

De Vlaamse Regering heeft het ontwerp van decreet uitgewerkt met voornamelijk de problematiek in de droogkuissector in het achterhoofd. Maar de voorgestelde regeling biedt niet voor alle sectoren een werkbare oplossing. De regeling bevat ook nog te veel onduidelijkheden die de uitvoering in het gedrang kunnen brengen. Zo dringen MiNa-Raad en SERV aan op een duidelijkere regeling voor het berekenen van de bijdragen. Beide raden vragen ook meer waarborgen voor de transparantie van de financieringsstromen.

Geen alibi om inspanningen van de overheid te verminderen

MiNa-Raad en SERV beklemtonen dat sectorale bodemsaneringsfondsen niet alle financieringsproblemen inzake bodemsanering zullen oplossen. De komende jaren blijven belangrijke budgettaire inspanningen van de Vlaamse overheid nodig. De regering mag het Decreet inzake Bodemsaneringsfondsen niet aangrijpen om die inspanningen stil te leggen.

De integrale versie van het advies

Bron : SERV en MiNa-Raad