17/06/2019

Sectorfederaties ondersteunen land- en tuinbouwers bij bodemonderzoek

bodem_in_hand
Back to article overview

Land- en tuinbouwers die activiteiten uitvoeren die de bodem kunnen verontreinigen, moeten de kwaliteit van hun bodem verplicht laten controleren. Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat ondersteunen hun leden daarbij door partnerschappen te sluiten met bodemsaneringsdeskundigen.

Land- en tuinbouwers zijn bekommerd om het milieu en de bodem in het bijzonder. Een gezonde bodem is immers essentieel voor hun broodwinning. Net zoals tal van andere sectoren voeren heel wat land- en tuinbouwers zogenaamde risico-activiteiten uit, activiteiten die de bodem mogelijk kunnen verontreinigen. Land- en tuinbouwers die dergelijke activiteiten uitoefenen, zijn dan ook verplicht om periodiek een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren

De kosten van bodemonderzoek en -sanering kunnen hoog oplopen. Hoe vroeger een bodemverontreiniging wordt ontdekt, hoe sneller ze dus kan worden aanpakt om zo de kosten te beperken.

Samenwerking met deskundigen

Voor de gronden waarop risicoactiviteiten geëxploiteerd worden en waarvoor de termijn voor het indienen van het eerste oriënterend bodemonderzoek al verstreken is, maar waarvoor de OVAM nog geen oriënterend bodemonderzoek ontvangen heeft, schrijft de OVAM de land- en tuinbouwers momenteel actief aan. In die brief vragen we hen om de periodieke onderzoeksplicht alsnog na te komen.

Land- en tuinbouwers die aangesloten zijn bij de sectorfederaties Boerenbond vzw en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vzw kunnen daarbij rekenen op actieve ondersteuning. De Boerenbond en ABS hebben een aantal bodemsaneringsdeskundigen geselecteerd die vertrouwd zijn met de eigenheid van de land- en tuinbouwsector en de verschillende subsectoren. Met die partners zijn een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van timing, kwaliteit en kostprijs (offerte- en factuurprijs).

Land- en tuinbouwers die lid zijn van een van de federaties kunnen gebruikmaken van deze partnerschappen om de periodieke onderzoeksplicht na te komen. De federaties engageren zich ook om een ondersteunende rol te spelen voor leden die in de loop van een onderzoeks- of saneringstraject problemen ondervinden.

Nieuwe verontreiniging voorkomen

Deze actieve ondersteuning van de leden van Boerenbond en ABS is een eerste concrete realisatie van de samenwerkingsovereenkomst die de OVAM, ABS en de Boerenbond eind vorig jaar sloten. Daarnaast zetten we samen met de sectorfederaties in op preventie. Door het bewustzijn van de land- en tuinbouwers te vergroten kunnen we er immers voor zorgen dat nieuwe bodemverontreinigingen en dure bodemonderzoeken en -saneringen vermeden worden.

De OVAM gelooft sterk in samenwerkingen als deze. We nodigen andere sectorfederaties dan ook uit om contact op te nemen als ze interesse hebben in zo’n samenwerkingsovereenkomst

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid