02/03/2011

Sectoraal akkoord houtproducten

Terug naar artikeloverzicht

Ondertekening van “het sectoraal akkoord ter verhoging van het aanbod houtproducten uit duurzaam beheerde bossen”

Een belangrijk initiatief werd ondertekend op 1 maart 2011 tussen de houtsector en de Minister van Klimaat en Energie. Voor de eerste keer in België en Europa, zijn de verschillende actoren van de houtsector overeengekomen om hun aanbod van milieuvriendelijke producten te verruimen en klanten te sensibiliseren over het belang van duurzame hout aankopen.

Hout is onmisbaar en onvermijdelijk in ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt in vele toepassingen. Het is een hernieuwbare grondstof waarvan de productie ook minder energie vereist dan andere alternatieve materialen. Hout is daarom een van de meest milieuvriendelijke materialen. Door te kiezen voor duurzaam hout dragen we ook bij tot een duurzame exploitatie van bossen en, bijgevolg, de duurzame ontwikkeling van onze planeet. Een wijs besluit voor onze generatie en voor die van morgen.

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft samen met de vertegenwoordigers van de houtsector in België het sectoraal akkoord ter verhoging van het aanbod houtproducten uit duurzaam beheerde bossen voorbereid. De minister van Klimaat en Energie heeft vandaag het akkoord ondertekend in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de Belgische houtsector.

In dit akkoord verbinden de actoren van de houtsector zich om enkel nog hout van legale oorsprong te gebruiken alsook om hun aanbod van hout uit duurzaam beheerde bossen uit te breiden. Tegen 2018 zal het aandeel van duurzaam geproduceerd hout verhogen van 15% naar ten minste 35%. Een marktonderzoek zal elke drie jaar worden uitgevoerd om de evolutie op te volgen. Deze studie zal worden gepubliceerd op de website van het Directoraat-generaal Leefmilieu.

Naast deze inspanningen, zal een begeleidingscomité bestaande uit vertegenwoordigers van de federale overheid en de houtsector een belangrijke voorlichtingscampagne gericht op de consumenten lanceren. Opleidingen zullen ook worden voorzien voor het personeel van de ondertekenende partijen om rekening te houden met de milieucriteria.

Voor meer informatie over duurzaam hout:
http://www.health.belgium.be/eportal/Environment/BiodiversityandGMO/Biodiversity/Forests/Usingwoodsustainably/index.htm

Bron : © 2011 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu