15/02/2007

Scholen in de weer voor het klimaat

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag hebben de federale minister van Leefmilieu, Bruno Tobback, en WWF de klimaatmap voor scholen voorgesteld. Ze deden dit tijdens een klimaatles in de Basisschool De Gouden Regen in Ganshoren. De klimaatmap is een educatief dossier dat zich zowel richt naar de leerkrachten als naar de leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs (10-14 jaar). Dit 150 pagina's tellende educatieve dossier bestaat uit een twintigtal thematische fiches met infobladen voor de leerkracht en kant-en-klare werkbladen voor de leerlingen. Ze gaat op een interactieve manier in op de wisselwerking tussen onze levensstijl, de klimaatverandering en de biodiversiteit.
 
Zal de ijsbeer zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering? Is er een verband tussen deze ijsbeer en ons dagelijks leven? Welke gevolgen zal de klimaatverandering voor Belgi hebben? En voor de andere kant van de wereld? Wat kunnen we doen? Vandaag nog?... Het educatieve dossier 'In de weer voor het klimaat' van WWF geeft antwoord op al deze vragen.
 
Minister Bruno Tobback is enthousiast over de WWF-klimaatmap voor scholen: "Het educatief dossier richt zich tot de jongere generaties. Door hen van jongsaf te wijzen op de impact van een klimaat(on)vriendelijke levenswijze op onze leefomgeving kunnen we de strijd tegen de klimaatopwarming met nog meer overtuiging voeren. En dat de klimaatmap succes heeft, blijkt alvast uit de aanvragen die we binnen krijgen van de scholen. Alle exemplaren zijn al de deur uit alvorens ze gepresenteerd werden."
 
WWF van haar kant is heel tevreden met het initiatief van minister Tobback om de jeugd nog meer te overtuigen van de noodzaak om zelf een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit nijpend milieuprobleem. "WWF zal zich verder blijven inzetten om de jongeren bewust te maken van de klimaatproblematiek, en vooral, om hen oplossingen aan te reiken, zodat ze zelf milieubewuste keuzes kunnen maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan", zegt Sara De Winter, projectmedewerker educatie.
 
De klimaatmap is gedrukt op niet-chloorgebleekt 100% gerecycleerd papier met vegetale inkt in een oplage van 600 Nederlandstalige en 600 Franstalige exemplaren. Het educatief dossier is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen WWF en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, DG Leefmilieu Dienst Klimaatverandering.

Campagne : In de weer voor het klimaat !