30/03/2020

Ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Ebema en omgeving’ goedgekeurd

ebema
Terug naar artikeloverzicht

Al sinds 2004 wordt gezocht naar een betere configuratie van het watergebonden bedrijf Ebema langs het Albertkanaal in Zutendaal. Door een zeer grillige perceelstructuur zit het bedrijf met ruimtegebrek en kan het zich niet optimaal organiseren.  Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, ook voorzitter van het Economisch Netwerk Albertkanaal, heeft de Vlaamse regering op vrijdag 27 maart 2020 het definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Ebema en omgeving’ principieel vastgesteld. Het plan voorziet tegelijk in de bescherming van de open ruimte in de buurt

Ebema produceert bestratingsmaterialen zoals klinkers en tegels uit beton. Met een team van 220 mensen en vestigingen in Zutendaal en Rijkevorsel realiseert Ebema een omzet van bijna 50 miljoen euro per jaar. Al in 1946 vestigde het familiebedrijf zich langs het Albertkanaal in Zutendaal. Het industrieterrein tussen de Bilzerweg, Watermolenweg en Dijkstraat, heeft een zeer grillige vorm met heel wat smalle stroken die het niet eenvoudig maken om de bedrijfsprocessen optimaal te organiseren. Lange tijd werd met alle actoren op het terrein gezocht naar een oplossing, finaal eindigend in een ontwerpplan in 2019. Tijdens het openbaar onderzoek over dat plan werden bij het Departement Omgeving acht bezwaarschriften ingediend. De Vlaamse regering hakt met deze beslissing de nodige knopen door. 

“Het Economisch Netwerk Albertkanaal is een grote meerwaarde voor onze economie en zorgt voor jobs, ook in Limburg. Het ontlast bovendien onze wegen door vrachtwagens van de weg te halen en levert zo haar bijdrage aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Ebema heeft dat al heel vroeg begrepen. Met de goedkeuring van dit plan krijgt het bedrijf letterlijk de langverwachte ruimte die ze vraagt om zich efficiënt te organiseren en de productie uit te breiden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een deel van landbouwgebied en natuurgebied ten noorden van Ebema worden omgezet in watergebonden bedrijventerrein. Dat laat Ebema toe om het eigen terrein efficiënter te herschikken. Tegelijk wordt ook een deel van het bestaande en moeilijk te ontwikkelen industriegebied in het oosten herbestemd naar natuurgebied en landbouwgebied. Uiteindelijk wint ook de natuur 5 ha. De landschappelijk belangrijke beekvallei met de beschermde molen ten westen wordt gevrijwaard voor de toekomst.

Oorspronkelijk was het ook de bedoeling om in het plan ook een aanpalend lokaal houtbedrijf op te nemen, dat inmiddels werd verkocht. Omdat dit bijkomend studiewerk zou vergen en het volledige plan minstens een jaar zou vertragen, werd beslist om het gemeentebestuur aan te duiden als initiatiefnemer hiervoor. 

De Raad van State krijgt nu een maand om een advies uit te brengen, zodat het plan snel van kracht kan gaan.
 

Meer informatie

Andy Pieters – Woordvoerder
M 0499  17 35 84
Kabinet van Zuhal DEMIR - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme

 

Meer over het GRUP Ebema

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid