16/12/2005

Ruim zes miljoen euro voor ecologiesteun

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering beslist om aan drie bedrijven in Ronse, Tienen en Antwerpen ecologiesteun toe te kennen voor een totaalbedrag van 6.240.339 euro.
Minister Moerman beschouwt het als een stap vooruit dat steeds meer bedrijven investeren in milieuvriendelijkheid. "Dit bewijst dat de principes van duurzaam ondernemen steeds meer ingang vinden in het bedrijfsleven", aldus de minister.


NV Associated Weavers Europe in Ronse

De Vlaamse Regering kent een bedrag van 1.520.800 euro expansiesteun toe aan de NV Associated Weavers Europe in Ronse.

"Het ingediende investeringsproject omvat enkel ecologische investeringen: het installeren van twee nieuwe ovenlijnen, drie nieuwe kleurkeukens, een nieuw printbed, een digitale druklijn en het sluiten van de waterkringloop. Al deze investeringen zorgen voor een aanzienlijke grondstofbesparing en komen daarom in aanmerking voor ondersteuning. De totale investering bedraagt 15.674.997 euro, waarvoor de Vlaamse overheid 1.520.800 euro expansiesteun toekent", legt de minister uit.

De groep Associated Weavers International bestaat uit Associated Weavers Europe, Balsan en Prado. Wereldwijd staat Associated Weavers mee aan de top van de tapijtmarkt met commercile inplantingen in meer dan zestig landen. Die positie verwierf de groep dankzij een breed aanbod van vasttapijt, karpetten, lopers en tapijttegels, waarmee men zowel de contractmarkt als de residentile markt bewerkt. De hoofdzetel van de groep is gelegen te Ronse waar ook het ingediende investeringsproject gepland is. Hier werken momenteel 449 personen. Door de investeringen komen er twee arbeidsplaatsen bij. Naast de vestiging in Ronse heeft de groep ook een productie-eenheid in Kuurne.


NV Robert Bosch Productie in Tienen

De NV Robert Bosch Productie in Tienen ontvangt 1.856.057 euro expansiesteun van de Vlaamse overheid.

De Bosch Groep is een wereldwijd industrieel concern met  dochtermaatschappijen, holdings en vertegenwoordigingen in 132 landen, 195.000 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 24,8 miljard euro. De dochteronderneming NV Robert Bosch Productie in Tienen ontwikkelt en produceert diverse soorten auto-onderdelen, meer bepaald ruitenwissers, wisarmen, wisbladen en koplampwissermotoren. De producten worden aan de voornaamste autoproducenten in Europa, de VS en Azi toegeleverd geleverd.

Het ingediende investeringsproject omvat ecologische investeringen, waaronder de installatie van het nieuwe productieprocd 'Aerotwin' (dat een ruitenwisser oplevert die 100 % recycleerbaar is), het chroomvrij maken van de onderdelen, de verlaging van de solventiemissies van de lakstraten, het afvalvrij extruderen van rubber en de geluidsreductie in de stanzerij.

"Al deze investeringen zorgen voor een aanzienlijke grondstofbesparing en komen daarom in aanmerking voor ondersteuning. De totale investering bedraagt 24.655.000 euro, waarvan de Vlaamse overheid 1.856.057 euro subsidieert", zegt de minister.


NV Total Raffinaderij in Antwerpen

De Vlaamse Regering kent aan de NV Total Raffinaderij in Antwerpen een bedrag van 2.863.482 euro expansiesteun toe en een vrijstelling van onroerende voorheffing voor vijf jaar.

De geplande investering bedraagt 147.134.000 euro. Het gaat over belangrijke energiebesparende investeringen die tevens de milieulast beperken. Het project behelst vier grote delen: het clean gasoline project, het clean diesel project, de elektrostatische ontstoffing van katalytische kraakeenheden en de CCR-dioxinevermindering.

"De Vlaamse Regering steunt deze forse investering niet enkel om de ecologische waarde ervan, maar ook omdat Total Raffinaderij met de optimalisering van haar industrile installaties anticipeert op de striktere
Europese normen voor brandstoffen die vanaf 2009 gelden.
De Vlaamse steun bestaat uit 2.863.482 euro expansiesteun en een vrijstelling van onroerende voorheffing gedurende vijf jaar voor de oppervlakten van het geplande project", legt de minister uit.

Total Raffinaderij Antwerpen, gelegen in de Antwerpse haven, is de grootste raffinaderij van de Groep Total en de tweede grootste raffinaderij in Europa. Total Raffinaderij Antwerpen is een belangrijke schakel in het gentegreerd petrochemisch proces van Total in Belgi. Grote olietankers lossen de ruwe aardolie in de terminal in Rotterdam. Deze ruwe aardolie wordt via een pijplijn naar Antwerpen overgebracht om in de raffinaderij te worden omgezet in hoogwaardige producten zoals benzine, diesel en kerosines en in basisproducten zoals nafta, butaan en aromaten voor de petrochemie.

Bron : Persdienst Vlaamse regering