02/06/2006

Richtlijnen watertoets vastgelegd

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur en Dirk VAN MECHELEN, Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, keurde de Vlaamse Regering vandaag het besluit over de watertoets goed na advies van de Mina-Raad en de SERV. Het besluit geeft de lokale, provinciale en gewestelijke overheden die een vergunning dienen af te leveren, richtlijnen voor de toepassing van de watertoets. De beide adviesraden hadden in een gezamenlijk advies o.a. aangedrongen dat ook voor plannen en programma's richtlijnen zouden uitgewerkt worden. De ministerraad heeft nu beslist om aan de beide ministers de opdracht te geven om dergelijke richtlijnen uit te werken om zo verdere administratieve vereenvoudiging te realiseren.
Deze beslissing is een verdere stap in de uitvoering van het decreet Integraal Waterbeleid.
Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad Van State.

De watertoets houdt in dat bij de beslissing over een vergunning, plan of programma, rekening gehouden wordt met de mogelijke nadelige gevolgen ervan voor het watersysteem en voor de functies die het watersysteem voor de mens vervult. Bij bv. een verkavelingsvergunning of bouwvergunning zal de beslissingnemende overheid beoordelen of er risico's op wateroverlast bestaan, of de grondwaterlagen eventueel schade kunnen ondervinden, enzovoort? Als er inderdaad sprake is van een nadelig gevolg, zal die overheid een aantal voorwaarden opleggen om dit gevolg te voorkomen of te beperken, of het te herstellen of te compenseren. Als aan die voorwaarden niet kan worden voldaan en er bv. grote risico's op wateroverlast zijn, kan finaal beslist worden geen goedkeuring te verlenen aan de vergunningsaanvraag.

De richtlijnen uit het uitvoeringsbesluit zijn nodig om de watertoets bij vergunningen efficint en uniform te kunnen toepassen. De richtlijnen zijn zo opgesteld dat de vergunningverleners via een aantal vragen (= beslissingsbomen) eenvoudig te weten komen of een vergunningsaanvraag de watertoets doorstaat, dan wel een advies van de betrokken waterbeheerder aanbevolen is.

Via een geautomatiseerd instrument, aangeboden via het internet, kunnen de vergunningverleners de vragenlijst correct en snel invullen. Dit instrument wordt gekoppeld aan een afzonderlijk geoloket voor het kaartmateriaal dat nodig is voor de toepassing van de watertoets.

'Om deze instrumenten continu verder te ontwikkelen, om de lokale overheden te ondersteunen inzake de watertoets en om de nieuwe adviestaken op Vlaams niveau uit te voeren, worden negen extra personeelsleden aangeworven', besluit minister Peeters.

De ministers hebben veel zorg voor de toepassing van het decreet met zo weinig mogelijk administratieve belasting. Daarom wordt in een voorafgaande toets van het gezond verstand voorzien.
Deze toets laat de gemeentelijke ambtenaar toe om, voor een vergunningsaanvraag waarbij op het eerste gezicht duidelijk is dat er geen schadelijk effect is op het watersysteem, geen beslissingsbomen te doorlopen.

Om tegemoet te komen aan het advies van Mina-Raad en SERV heeft de ministerraad beslist op voorstel van de ministers Van Mechelen en Peeters om ook richtlijnen uit te werken voor de watertoets in verband met plannen en programma's.

Bron: persdienst Vlaamse regering

___________________________________

Extra info :