18/02/2005

Resultaten derde verkoop groenestroomcertificaten

Terug naar artikeloverzicht

Elia heeft voor de derde maal groenestroomcertificaten verkocht op de markt. Het gaat om 198 groenestroomcertificaten, die werden verkocht aan een prijs van 110,81 euro per stuk. De federale overheid heeft Elia deze taak toevertrouwd, om de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in het land te stimuleren.

Producenten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in Belgi krijgen van de regionale overheid certificaten waarmee ze de milieuvriendelijke oorsprong van hun energie kunnen bewijzen. De producenten kunnen deze zogenaamde groenestroomcertificaten apart verkopen aan de elektriciteitsleveranciers. Deze moeten hun klanten een bepaald aandeel groene stroom leveren en moeten dat bewijzen door voldoende groenestroomcertificaten voor te leggen aan de overheid. Bij een tekort krijgen ze een boete per ontbrekend certificaat.

De federale regering heeft Elia , de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, de taak toevertrouwd de groenestroomcertificaten die niet door leveranciers zijn gekocht tegen een minimale prijs aan te kopen, als de producenten daarom verzoeken. Op die manier zijn de producenten zeker van een minimale opbrengst. De minimumprijzen zijn in een Koninklijk Besluit vastgelegd. Ze gaan van 20 euro tot 150 euro per MWh, afhankelijk van de energiebron. Elia koopt enkel groenestroomcertificaten in die zijn uitgereikt door een van de vier Belgische regulatoren, de CREG (federaal), de VREG (Vlaams gewest), de Cwape (Waals gewest) en het BIM (Brussels gewest).

Elia verkoopt de groenestroomcertificaten op zijn beurt door aan de markt, waardoor de leveranciers de kans krijgen ontbrekende certificaten in te kopen. Als de prijzen lager liggen dan de minimumprijzen (de prijzen waaraan Elia ze moet aankopen) mag Elia het verschil in zijn tarieven doorrekenen. Dit gebeurde zonet voor de derde keer. De impact op de tarieven is miniem, omdat de verkoopprijs van de door de VREG uitgereikte certificaten ongeveer 89 procent van de minimumprijs bedroeg. In 2004 verkocht Elia reeds 77 groenestroomcertificaten aan 101,01 euro en nog eens 171 certificaten aan 115,50 euro per stuk. Het ging telkens om certificaten door de VREG zijn uitgereikt.

Bron : Elia