25/04/2019

Restafval verminderen? Leer van collega-gemeenten!

Terug naar artikeloverzicht

Alle Vlaamse gemeenten hebben een uitnodiging gekregen van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) om deel te nemen aan lerende netwerken rond afvalbeleid. Opzet is om vergelijkbare gemeenten samen te brengen om informatie en best practices uit te wisselen om het restafval verder te laten afnemen. Voor elke gemeente is immers een doelstelling vastgelegd van de maximale hoeveelheid restafval per inwoner per jaar. De lerende netwerken mikken op alle gemeenten die hun afvalbeleid willen optimaliseren door van elkaar te leren. Belangrijk bij de lerende netwerken is een deelname van zowel gemeenten die hun doelstelling reeds gehaald hebben als een deelname van gemeenten die nog een tandje moeten bijsteken.

Belfius

De indeling van de netwerken gebeurt volgens de nieuwe Belfiusclusters. Op basis van 150 socio-economische factoren zijn de gemeenten ingedeeld in zestien clusters. In meerdere rondes zullen de lokale besturen binnen hun cluster knelpunten en goede praktijken identificeren en informatie uitwisselen over specifieke thema’s.

OVAM-visitaties

Gemeenten die nog ver verwijderd zijn van hun restafvaldoelstelling kunnen daarbovenop rekenen op begeleiding van de OVAM. Via een aanpak op maat zoeken we samen met het bestuur naar de juiste maatregelen.
Meer weten over de lerende netwerken? Neem contact op met projectmedewerker Eva Gijsegom: eva.gijsegom@vvsg.be.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid