04/04/2022

Relanceplan: de federale regering komt tegemoet aan de milieuvereisten van Europa

klimaatverandering-2
Terug naar artikeloverzicht

Federaal Minister van Klimaat Zakia Khattabi spreekt haar tevredenheid uit over het feit dat de regering een budget heeft vrijgemaakt voor “DNSH”, waardoor wordt gezorgd voor een groen federaal relance- en investeringsplan. “De naleving van het ‘DNSH’-principe (do no significant harm) betekent dat geen enkele overheidsinvestering uit dit plan significante schade mag berokkenen aan het milieu”, licht de Minister toe.

Het federaal relance- en investeringsplan omvat een Europees luik van ongeveer 1,25 miljard euro en een Belgisch luik van ongeveer 1,238 miljard euro, in totaal dus om en bij 2,5 miljard euro. Het naleven van het ‘DNSH’-principe wordt als verplichting opgelegd door de Europese Unie. Indien het niet wordt nageleefd, kan dit als gevolg hebben dat de betalingen uit het Europese luik opgeschort worden en zelfs dat de financieringsenveloppe van België verminderd wordt.

De betrokken investeringen mogen geen afbreuk doen aan de 6 milieudoelstellingen die de Europese Unie heeft vastgelegd, met name:

  1. de mitigatie van klimaatverandering;
  2. de adaptatie aan klimaatverandering; 
  3. de bescherming van water en mariene hulpbronnen; 
  4. de bevoorradingszekerheid voor een circulaire economie;
  5. het terugdringen van de vervuiling; en
  6. de bescherming van de biodiversiteit.

“Het onderwerpen van de toekenning van de subsidies aan de naleving van verschillende criteria zal de garantie bieden dat wel degelijk de weg van de transitie ingeslagen wordt”, besluit federaal Minister Zakia Khattabi.

 

Meer info? Pascal Devos (0478/34.23.77)

Bijkomende informatie:

‘DNSH’ zal als volgt worden ingericht:

  1. een expertisecentrum en een helpdesk, gehuisvest bij de administratie die ressorteert onder de Minister van Leefmilieu en Klimaat, met name het Directoraat-generaal Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid;
  2. een DNSH-netwerk met de gewesten, dat gecoördineerd wordt door het Federaal Planbureau; en
  3. de Inspectie van Financiën, die nagaat of het betrokken investeringsproject uit het plan beantwoordt aan het DNSH-principe.

 

 

Bron: Zakia Khattabi, Minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal © FOD Kanselarij van de Eerste Minister