12/11/2007

Regeringen schrappen cruciale info uit IPCC-rapporten

Terug naar artikeloverzicht

Valencia, Spanje, 12 november 2007 De regeringen schrappen cruciale feiten en belangrijke informatie uit de samenvattingen van de rapporten van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change. Die samenvattingen zijn gebaseerd op de rapporten die de drie werkgroepen van het IPCC het voorbije jaar hebben uitgebracht. Om te voorkomen dat die cruciale informatie naar de achtergrond verdwijnt, heeft de internationale natuurbehoudsorganisatie WWF een rapport geschreven over wat iedereen moet onthouden uit de rapporten van het IPCC. Regeringsdelegaties komen vandaag/maandag en de komende dagen samen voor besprekingen over het syntheserapport in het Spaanse Valencia.

"Er is een groot contrast tussen de rijkdom van het werk dat het IPCC heeft verricht en de drie Syntheserapporten voor Beleidsmakers die maar een sterk afgezwakte versie zijn van de uitgebreide rapporten, en dat vooral om politieke redenen," zegt Sam Van den plas, klimaatspecialist van WWF-Belgi. "Deze werkgroepen hebben duidelijk de basis gelegd voor verregaande verminderingen in de uitstoot van broeikasgassen. De samenvattingen zijn daar maar een flauw afkooksel van."

De internationale natuurbehoudsorganisatie WWF heeft een rapport opgesteld, met de naam "What You Should Know WWF summary for policymakers". In dat rapport staan enkele cruciale elementen die ontbreken in de samenvattingen van de rapporten van de eerste twee werkgroepen van het IPCC.

Enkele belangrijke bevindingen die niet weerhouden werden in de samenvatting van de eerste werkgroep, zijn onder meer de verhoogde kans dat mogelijk verwoestende orkanen ontstaan, de opwarming van het noordelijk gelegen deel van de Stille Oceaan, en het verdwijnen van gletsjers in de Europese Alpen.
Voor de samenvatting van de tweede werkgroep werd het IPCC onder druk gezet om verwijzingen te schrappen naar problemen in verband met water, zoals droogtes en overstromingen, en naar het verdwijnen van 20 tot 30 procent van de soortenrijkdom als de temperaturen stijgen met 2 tot 3 graden Celsius.

De samenvatting van de derde werkgroep is niet opgenomen in het rapport van WWF. Daarin stond duidelijk dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde te stoppen als de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen begint te verminderen voor 2015. Om ons klimaat veilig te houden, moet tegen het midden van deze eeuw de CO2-uitstoot met 50 tot 85 procent teruggedrongen zijn.

"Het IPCC heeft dit jaar samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen," zegt Sam Van den plas nog. "De regeringen moeten het wetenschappelijk advies van het IPCC volgen, en ze moeten op de VN-klimaattop in Bali akkoorden sluiten om de uitstoot van broeikasgassen zodanig te verminderen dat het leven op Aarde beschermd wordt."

Het rapport "What you should know-WWF Summary for plicy makers" vindt u op http://www.panda.org/climate

Bron : WWF