22/12/2003

Regering en milieubeweging partners in integraal waterbeleid

Terug naar artikeloverzicht

Op donderdag 18 december 2003 hebben Gilbert Bossuyt, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie en directeur-generaal Jan Strubbe van de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) een overeenkomst gesloten met de Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen, vertegenwoordigd door hun voorzitters, respectievelijk Gust Feyen, Walter Roggeman en Jan Rodts.

AWZ en de natuur- en milieubeweging engageren zich ertoe om een constructieve relatie op te bouwen met het oog op het voeren van een duurzaam beleid inzake de maritieme toegangswegen, de kuststrook en de waterwegen. "Een goede samenwerking met de Vlaamse milieubeweging is onontbeerlijk om de toegankelijkheid, veiligheid en natuurlijkheid van de waterwegen en de maritieme toegangswegen met elkaar in evenwicht te brengen", aldus minister Bossuyt, "zij beschikt immers over een grote kennis van de ecologische processen op het terrein".

Dat is ook de reden waarom binnen elke afdeling van AWZ een "early warning" systeem met de milieubeweging wordt opgezet. Een netwerk van leden van de milieuverenigingen en personeelsleden van de betrokken afdeling zal 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 uur stand-by staan om door tijdige alarmering situaties die voor milieu of natuur nadelig zijn te vermijden.

In de overeenkomst is afgesproken dat er ook regelmatig overleg zal plaats vinden, zowel op operationeel niveau waarbij lokale ontwikkelingen worden besproken, als op beleidsniveau. Op het programma van het beleidsoverleg staan ondermeer de Langetermijnvisie voor het Schelde-estuarium, het beleidsplan Havens, het geactualiseerde Sigmaplan en het project rivierherstel Leie. "Wij zullen de verenigingen die de overeenkomst hebben ondertekend, als volwaardige partners actief betrekken bij deze aangelegenheden", besluit minister Bossuyt.

Bron: persdienst Vlaamse regering.