10/06/2011

Regeling voor geluidsnormen muziekactiviteiten

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering vandaag de principes goed voor de reglementering van het maximaal geluidsniveau op muziekevenementen. Minister Schauvliege: “Met de goedgekeurde regels bereiken we een uitgebalanceerd evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade. De normen zijn haalbaar voor iedereen en voor alle soorten activiteiten.” 

“De pijlers van de reglementering blijven: een maximaal geluidsniveau, het meten en desgevallend registreren van het geluid en het ter beschikking stellen van oordoppen. Daarbij blijft het principe gelden, hoe hoger het geluidsniveau hoe meer flankerende maatregelen. De categorieën worden vereenvoudigd ten opzichte van de werktekst die in januari werd voorgelegd op de rondetafel. Tevens wordt ook het KB van 24 februari 1977 geïntegreerd in VLAREM. De plaats en manier van meten wordt duidelijk bepaald en de administratieve rompslomp wordt beperkt”, zegt minister Joke Schauvliege. 

Drie categorieën met integratie van KB ’77 (cf. tabel)

Het KB van 24 februari 1977 wordt geïntegreerd in VLAREM, de Vlaamse Milieuwetgeving. Op die manier vinden organisatoren en toezichthouders alle wettelijke vereisten terug in één wetgeving en wordt de manier van meten uniform. 

Categorie 1 gaat tot een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A) LAeq,15min en daaronder vallen activiteiten zoals muziek in cafés, fitnesscentra, tijdens sportmanifestaties, enz.

Categorie 2 gaat tot 95 dB(A) LAeq,15min, voldoende luid om een kwaliteitsvolle fuif te organiseren. Meten is hier verplicht, registreren niet.

Voor categorie 3 wordt een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) LAeq,60min ter hoogte van de mengtafel opgelegd. Door verlenging van de uitmiddelingsperiode namelijk van 15 minuten naar 60 minuten, krijgen de geluidstechnici en DJ’s meer mogelijkheden om dynamiek te brengen in hun muziek. 

Plaats en manier van meten

Het meten zal gebeuren ter hoogte van de FOH (Front Of House) of de mengtafel. Om het publiek te beschermen tegen grote verschillen in geluidsniveaus tussen de plaats van meten en andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, komt er een duidelijke afbakening van de meetplaats. Dat biedt zowel organisator als toezichthouder houvast en beschermt het publiek. 

De nieuwe regeling zal eenvoudig te handhaven zijn. Daarom kan in categorie 1 en 2 gemeten worden in LAmax,slow. Hierdoor is het mogelijk een ogenblikkelijk geluidsniveau te meten. Bovendien is er in categorie 2 geen verplichting om te registreren, er moet enkel gemeten worden. Dit betekent dat in categorie 2 de organisator kan meten met minder dure apparatuur die eenvoudig te bedienen is. Het gebruik van een geluidsbegrenzer of limiter is ook toegelaten. Een geluidsbegrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is gelijkwaardig aan de verplichting tot meten en/of registreren. 

Flankerende maatregelen

Het voorstel komt tegemoet aan de bezorgdheid van de jeugd- en muzieksector voor een te grote administratieve rompslomp. Zo blijft de opmaak van een geluidsplan enkel verplicht voor vaste geluidsinstallaties in categorie 3. Inmiddels wordt gesensibiliseerd via verschillende provinciale campagnes en via de campagne die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Vandeurzen op 26 mei 2011 lanceerde. 

Het kosteloos ter beschikking stellen van oordoppen is verplicht in categorie 3. Voor activiteiten in categorie 2 wordt geadviseerd om ook gehoorbescherming aan te bieden, maar dat is niet verplicht. 

Informatie en begeleiding

Het departement LNE en het Muziekcentrum Vlaanderen zullen op vraag van minister Schauvliege in elke provincie infosessies over de nieuwe regelgeving organiseren voor verschillende doelgroepen: o.m. jeugdconsulenten, gemeentebesturen, handhavers en milieuambtenaren, het ruime publiek, organisatoren en muzikanten, horeca. Daarnaast zal de administratie een technische handleiding over de nieuwe regelgeving samenstellen.

Om de jeugdsector vertrouwd te maken met metingen, zal op enkele jeugdfuiven en -optredens de organisator/DJ bijgestaan worden.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Deze regelgeving bevat een uitgebalanceerd evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade. De goedgekeurde afspraken zullen nu juridisch uitgewerkt worden. Het is de bedoeling dat de regelgeving in voege treedt op 1 januari 2012, het eerste jaar als richtwaarde en vervolgens als bindende en afdwingbare norm.”

Samenvatting goedgekeurd voorstel

Q & A Reglementering geluidsniveaus muziek

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

______________________________

Extra info :

Nieuwsbericht : "Minister Schauvliege presenteert voorstel reglementering maximale geluidsniveaus van muziek"  (19/01/2011)