02/04/2010

Recupel zamelt meer dan 9 kg AEEA per inwoner in!

Terug naar artikeloverzicht

Brussel, 2 april 2010. Recupel heeft het jaar 2009 afgesloten met zeer positieve inzamelresultaten. In totaal werd 98.737 ton huishoudelijke AEEA ingezameld, wat een stijging van 14% betreft ten opzichte van 2008. Gemiddeld zamelde Recupel in 2009 9,26 kg AEEA per inwoner in, een resultaat waarmee Recupel haar plaats in de Europese top behoudt. Een performant inzamelnetwerk en een doorgedreven sensibilisering verklaren het succes van het Belgisch collectief systeem.

We kunnen anno 2010 duidelijk stellen dat de consument de weg naar het Recupel-netwerk gevonden heeft. In eerste instantie worden afgedankte apparaten naar het containerpark gebracht. Ook in 2009 bleef het containerpark het belangrijkste inzamelkanaal voor AEEA. Het containerpark was zo goed voor 62% van het ingezamelde tonnage. 29% werd ingezameld via de eindhandelaar en 9% via de kringwinkels. De bekendheid van het containerpark blijkt overigens ook uit de consumentenbevraging die Recupel jaarlijks voert.

Recupel garandeert dat alle AEEA die via haar kanalen ingezameld worden op een milieuvriendelijke wijze en in overeenstemming met de regelgeving gerecycleerd worden. Het ingezamelde tonnage wordt door erkende transporteurs naar vergunde verwerkers afgevoerd waar de apparaten gedepollueerd worden. In 2009 werd zo 14.000 ton gevaarlijke componenten zoals loodhoudend glas, batterijen, inktlinten, PCB-houdende condensatoren etc. verwijderd en vervolgens op een correcte en milieuvriendelijke manier afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkingsinstallaties.

De stijgende trend in de inzamelresultaten bevestigen het vertrouwen van de consument in en de performantie van het inzamelnetwerk van Recupel. Met de recente evoluties in de markt ten gevolge van het fluctueren van de marktwaarde van tal van materialen, wordt een duurzaam omgaan met AEEA, volgens de regels van de afvalstoffenwetgeving, dé prioriteit van Recupel voor de komende jaren.

Om de groei ook in de toekomst te verzekeren, blijft Recupel werken aan de uitbouw van een efficient inzamelnetwerk en kiest zij resoluut voor een doorgedreven sensibilisering.

Bron : Recupel