09/08/2021

Reactie van minister van Klimaat, Zakia Khattabi, op nieuwste grote klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC

bosbrand
Terug naar artikeloverzicht

Het nieuwe IPCC-rapport, dat op maandag 9 augustus is gepubliceerd, komt op een moment van een ongekende klimaatcrisis met extreme weersomstandigheden (slecht weer, droogte, enz.) van België tot Californië, inclusief Italië, Griekenland en Turkije.

Voor Zakia Khattabi moet dit rapport de toon zetten voor de komende besprekingen over het Europese "Fit For 55"-pakket, maar ook voor de 26e internationale klimaatconferentie die begin november in Glasgow wordt gehouden. "We horen al heel lang dat de strijd tegen klimaatverandering te duur is. We weten nu dat niets doen niet alleen duur is in economische termen, maar ook in termen van mensenlevens. Daarom zeg ik dat niets doen misdadig is", aldus de groene minister.

"Wetenschappers hebben hun werk gedaan door herhaaldelijk alarm te slaan. Ik kijk uit naar de volgende twee IPCC-rapporten over mitigatie en adaptatie in 2022, maar met de wetenschappelijke literatuur die we al hebben, is er veel om naar te handelen," vervolgt Zakia Khattabi.

"Het is nog steeds mogelijk om de loop der dingen te veranderen als de politieke wil er is! De oplossing ligt in samenwerking van het lokale tot het internationale niveau: door alle hefbomen van een koolstofarme economie te activeren, door onze productie- en consumptiemodellen te herdenken... Alleen op die manier kunnen we onze levenskwaliteit terugwinnen.

De federale regering heeft toegezegd haar deel te doen. Concreet zal de federale regering vanaf september voor elk bevoegdheidsdomein (fiscaliteit, mobiliteit, energie, ...) over stappenplannen beschikken die de weg uitstippelen naar de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050. "We hebben echt geen tijd meer te verliezen", concludeert ze.

 

 

Bron: © FOD Kanselarij van de Eerste Minister