27/10/2006

Reactie op rapport Europees Milieuagentschap

Terug naar artikeloverzicht

Federaal minister van Leefmilieu, Bruno Tobback, heeft vandaag het rapport van het Europees Milieuagentschap ontvangen. In een reactie op het rapport stelt minister Tobback dat er inderdaad extra inspanningen nodig zijn voor het behalen van de Kyotodoelstellingen. Daarnaast stelt de minister dat er in september via het Nationaal Toewijzingsplan 2008-2012 nieuwe gegevens werden overgemaakt aan de Europese Commissie waaruit blijkt dat Belgi wel haar Kyotodoelstellingen haalt. 
 
"Het Europees Milieuagentschap stelt in haar rapport dat Belgi in haar Kyotodoelstellingen blijft steken op 6,6% i.p.v. de voorziene 7,5%. Maar het agentschap heeft zich niet gebaseerd op de meest recente cijfers", zegt minister Tobback. "Die cijfers dateren van het Belgisch Rapport over de Aantoonbare Vorderingen dat gepubliceerd werd in maart 2006. Hierbij heb ik ook duidelijk gemaakt dat zowel de federale als de gewestelijke overheden meer inspanningen zullen moeten doen om de Kyotodoelstellingen te halen. En dit blijft ook vandaag en morgen nodig."
 
"Deze informatie is ondertussen vandaag achterhaald", stelt minister Tobback."Het Nationaal Toewijzingsplan (2008-2012), dat Belgi in september 2006 heeft overgemaakt aan de Europese Commissie, bevat nieuwe projecties. Dit rapport bevat de meest recente gegevens van de inspanningen die door de gewesten en de federale overheid worden gedaan."
 
"In die nieuwe projecties komt Belgi veel dichter bij de Kyotodoelstellingen", gaat minister Tobback verder. "Dit is in een scenario waarbij Belgi zoals de rest van Europa een beroep doet op emissiehandel en gebruik maakt van de flexibiliteitsmechanismen. Volgens Kyoto moet Belgi haar emissies tegen 2010 t.o.v. 1990 reduceren met 7,5%, hetgeen neerkomt op 135,9 miljoen ton broeikasgassen. In het nieuwe scenario op basis van emissiehandel en het gebruik van de flexibiliteitsmechanismen komen we tot een niveau van ongeveer 136 miljoen ton."
 
"Het Europees Milieuagentschap heeft de nieuwste projecties niet opgenomen in haar rapport. Bij de opmaak van haar rapport waren deze gegevens nog niet officieel. Deze cijfers werden een maand geleden overgemaakt aan de Europese Commissie. Dat Belgi wel degelijk inspanningen levert, bewijst de stabilisering van de uitstoot van broeikasgassen die we zelfs met de huidige economische groei realiseren: t.o.v. 1990 nam de emissie van broeikasgassen in de voorbije 16 jaar slechts met 0,7% toe. Een eerste stap maar nog niet voldoende", aldus nog minister Tobback.
 
Links:

Bron : Persmededeling Federaal minister van Leefmilieu

____________________________________

Extra info :

Nieuwsbericht : EU must take immediate action on Kyoto targets (27 Oct 2006)