31/05/2022

Reactie Energieminister afsluiten Nederland van Russisch gas

gasleiding
Terug naar artikeloverzicht

Rusland levert sinds 31 mei 2022 geen gas meer aan Nederland. GasTerra, de enige Nederlandse gashandelaar die bij Rusland inkoopt, voorziet geen problemen, omdat de handelaar al elders gas heeft ingekocht. De Nederlandse overheid heeft ook geen ‘early warning’ uitgeroepen naar andere Europese landen in het kader van gasbevoorrading. Eerder stopte Rusland ook leveringen aan Bulgarije en Slovakije.  

Het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten staat in permanent contact met Fluxys en AD Energie en volgt de situatie op de voet. Er zijn momenteel geen elementen om in België de eerste ‘Early Warning’-fase van het nationaal Noodplan Aardgas af te kondigen.  

België is een draaischijf voor gasbevoorrading Europese Unie, en kent een zeer klein aandeel Russisch gas voor eigen verbruik (6%). Bovendien is de haven van Zeebrugge een troef, met meer dan voldoende capaciteiten om LNG gas van elders in te voeren. Het gas dat België binnenkomt wordt gekocht en verhandeld door private bedrijven. De betalingsvoorwaarden zijn contractueel en commercieel gevoelige informatie en zijn niet publiekelijk bekend. De grootste shippers bevestigen aan kabinet Van der Straten dat er zich momenteel geen contractuele problemen stellen voor levering aan België. 

Energieminister Van der Straeten: “Er is geen impact op de Belgische bevoorrading van aardgas en België is volledig voorbereid. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat ook de levering naar België stopt. Voorkomen is beter dan genezen. We kunnen ons nu al beter beschermen door op Europees niveau samen-aankoop van gas te organiseren, de energietransitie te versnellen en in te zetten op energiebesparing. Meer hernieuwbare energie en energiebesparing is goed voor de portemonnee en slecht voor Poetin. Deze trieste escalatie van Rusland toont nog maar eens aan hoe de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt gebruikt als wapen.” 

Voor de samen-aankopen moet het EU-aankoopplatform er zo snel mogelijk komen en vergt eensgezindheid tussen lidstaten, bijvoorbeeld voor de nodige capaciteit op de Europese LNG terminals en op het Europese aardgasnetwerk te garanderen voor het gas aangekocht via dit platform. Door samen-aankopen van gas mogelijk te maken, bevriezen we in realiteit de gasprijs.  

De versnelling van de energietransitie naar 100% hernieuwbare energie versterkt onze energieonafhankelijkheid, verlaagt onze facturen structureel en vermindert de CO2-uitstoot. België nam samen met Denemarken, Duitsland en Nederland het voortouw om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale te maken. België versnelt de energietransitie met een verviervoudiging van wind op zee tegen 2040 in de Belgische Noordzee, een hybride energie-eiland en interconnecties met Noordzee-landen. 

Ook op vlak van energiebesparing valt veel voordeel te halen. De federale overheid riep via de campagne ikhebimpact.be reeds op om Oekraïne te ondersteunen door met kleine maatregelen energie te besparen. Daarnaast besliste de federale overheid in maart 2022 een pakket maatregelen om energie te besparen goedkoper te maken. De federale regering verlengde de btw 6% regel voor afbraak en heropbouw. En heeft ook de btw voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers verlaagd naar 6% tot 31 december 2023. Een financieel duwtje in de rug voor wie nú actie neemt. “Isoleer huizen, isoleer Poetin. Een energiezuinig huis levert veel op: je verbruikt tot 30% minder energie, je bespaart op je energiefactuur en bouwt de afhankelijkheid van fossiele import af,” besluit Van der Straeten. 

 

 

Bron: © 2022 - news.belgium.be