18/05/2006

Rapport systeem GSC en WKC 2005

Terug naar artikeloverzicht

97% van de groenestroomcertificatenverplichting voor het jaar 2005 werd gehaald. De marktprijs steeg licht ten opzichte van de voorbije jaren en bedroeg deze inleveringsronde gemiddeld 88% van de boetewaarde. Na 4 werkingsjaren kan men vaststellen dat na een moeizame start, het systeem op weg is om zijn doelstelling te halen.

Meer informatie vindt u in het rapport over het systeem van groenestroomcertificaten voor de leveringen in het kalenderjaar 2005.

 

Het systeem van warmtekrachtcertificaten heeft zijn eerste werkingsjaar achter de rug. Het doel van dit systeem is brandstof (primaire energie) te besparen door de gezamenlijke productie van elektriciteit en warmte in een kwalitatieve warmtekrachtinstallatie in plaats van gescheiden opwekking van elektriciteit en warmte. De principes zijn gelijkaardig aan die van het systeem van groenestroomcertificaten voor wat betreft het halen van een doelstelling met behulp van een certificatensysteem dat quota oplegt aan de elektriciteitsleveranciers en certificaten uitreikt aan producenten. Het grootste verschil schuilt in het feit dat warmtekrachtcertificaten niet worden uitgereikt per megawattuur elektriciteitsproductie maar per megawattuur (MWh) primaire energiebesparing die wordt gerealiseerd in een kwalitatieve warmtekrachtinstallatie t.o.v. de gescheiden opwekking van elektriciteit en warmte in een referentiecentrale. Ook zijn er voorwaarden betreffende de ouderdom van een productie-installatie opdat de uitgereikte warmtekrachtcertificaten aanvaardbaar zijn voor de certificatenverplichting.

43% van de warmtekrachtcertificatenverplichting voor het eerste werkingsjaar werd gehaald. Tijdens deze eerste inleveringsronde werden warmtekrachtcertificaten verhandeld aan gemiddeld 93% van de boeteprijs. Meer informatie vindt u in het rapport over het systeem van warmtekrachtcertificaten voor de leveringen in het kalenderjaar 2005.

Bron : VREG