15/09/2005

Rapport met betrekking tot de oorsprong van de geleverde elektriciteit in 2004 in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

De VREG kijkt toe op de naleving van de verplichtingen die de elektriciteitsleveranciers opgelegd kregen in het kader van het Besluit voor de aanmoediging van Rationeel EnergieGebruik (REG). Ze moeten op hun afrekeningsfacturen de oorsprong van de in het vorige kalenderjaar geleverde elektriciteit vermelden.

De oorsprong van de elektriciteit moet daarbij worden opgedeeld in 5 categorien:

    • elektriciteit geproduceerd in hernieuwbare energiebronnen;
    • elektriciteit geproduceerd in kwalitatieve warmtekrachtinstallaties;
    • elektriciteit geproduceerd met fossiele brandstoffen;
    • elektriciteit geproduceerd in nucleaire centrales;
    • elektriciteit waarvan de oorsprong onbekend is.
       

De VREG paste de werkwijze aan door een onderscheid te maken tussen elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen enerzijds en uit andere bronnen anderzijds.

  • Voor elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt buiten Vlaanderen moesten garanties van oorsprong worden voorgelegd aan de VREG;

  • Voor elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt in Vlaanderen volstond het mee te delen uit welke productie-installaties de op het net genjecteerde elektriciteit de leveringen van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen dekt. De VREG beschikt immers over de injectiegegevens van deze installaties;

  • Voor elektriciteit uit niet-hernieuwbare energiebronnen is er noch op Vlaams, noch op Europees niveau een systeem van garanties van oorsprong voor niet-groene stroom opgelegd, dus controle op basis van garanties van oorsprong is hiervoor voorlopig onmogelijk. De VREG heeft zich hiervoor dus moeten baseren op het aandeel van elke energiebron in het gehele productiepark van de producenten waarmee de leveranciers overeenkomsten hadden voor de elektriciteitsleveringen van 2004.

De VREG controleerde verder de door de leveranciers gerapporteerde gegevens aan de hand van een voorbeeldfactuur per product. Na deze controle en enkele aanpassingen op het niveau van de rapporten en/of de facturen kon de VREG vaststellen dat er geen afwijkingen tussen beide overbleven. De cijfers van de brandstofmix van de in Vlaanderen actieve leveranciers worden samengevat in de tabel in het Rapport.

Rapport raadplegen (PDF)

Bron: VREG