18/11/2002

Raoni plant eerste boom van Gentse Stadsbos

Terug naar artikeloverzicht

Raoni plant eerste boom van Gentse Stadsbos

Chef Raoni van de Kayapo-indianen uit het Braziliaanse Amazonewoud heeft in Sint-Denijs-Westrem de eerste boom geplant van wat moet uitgroeien tot het Parkbos. Het Parkbos wordt de 300 ha grote groene long ten zuiden van Gent. Raoni plantte de eerste boom van dit Gentse Stadsbos samen met Prins Laurent en Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua. Ook de burgemeesters en schepenen van De Pinte, Gent en Sint-Martens- Latem en het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen droegen hun steentje bij aan dit langverwachte moment. Meteen openbaarde minister Dua haar plannen om de strijd tegen de ontbossing van het Amazonewoud te ondersteunen. Het is immers de bedoeling dat het Vlaamse Gewest gelden vrij maakt om de Braziliaanse Amazone-indianen een economisch haalbaar alternatief te bieden voor de houtkap. In 2003 start een pilootproject waarbij olie wordt gewonnen uit kastanjes. "De samenwerking tussen Noord en Zuid kon niet mooier gesymboliseerd worden," reageerde Vlaams minister Vera Dua. "Chef Raoni komt hier in Gent de eerste boom van een heus Stadsbos planten terwijl Vlaanderen de redding van het Amazonewoud mee helpt bewerkstelligen."

1. RAONI OPENT GENTSE STADSBOS
Met het aanplanten van drie inlandse, vijf meter hoge lindebomen op 18 november 2002 hebben Kayapo-chef Raoni, Prins Laurent en Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua het officile startschot van het Parkbos gegeven. Deze linden, die makkelijk tot 300 jaar oud kunnen worden, staan symbool voor de start van dit Gentse Stadsbos. Op hetzelfde moment plantten kinderen van plaatselijke basisscholen een klein bos dat hier vroeger aanwezig was, opnieuw aan. De gronden, zo een 3,5 hectare, die de overheid eerder dit jaar aankocht voor deze nieuwe groenpool, worden niet volledig bebost. De gronden zijn immers gelegen in een historisch en beschermd "bulkenlandschap", dat in het Parkbos wordt behouden en hersteld. Het gaat hier dus niet om massieve bebossing, maar wel om het heraanplanten van houtkanten, knotbomenrijen en hier en daar een veldbosje.

Het Gentse Stadsbos wordt dan ook een echte "groene long", een afwisselend groen landschap waar het aangenaam wandelen en fietsen zal zijn. Er komen veilige en aantrekkelijke paden voor zachte recreatie in het Parkbos. Drie boskernen van minstens 50 hectare zullen het zwaartepunt van het Parkbos vormen. In totaal komt er minstens 300 hectare bos  bij in het Gentse. Hiertussen blijft heel wat open ruimte waar weilanden en akkers elkaar afwisselen, en is er ook heel wat aandacht voor natuurontwikkeling. De mooie dreven in de Kastelensite, bij Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem en Scheldevelde, aansluitend aan de woonkern van De Pinte, worden bewaard en verder uitgebouwd. Het bulkenlandschap met zijn grachten, houtkanten en knotwilgenrijen wordt hersteld.

Intussen zijn de infovergaderingen over de plannen voor deze nieuwe groenpool volop aan de gang. Ook met de enkele land- en tuinbouwers die in het bosgebied wonen en werken, vindt overleg plaats. Op donderdag 21 november belooft minister Vera Dua een speciale overlegvergadering met deze betrokkenen.

2. VLAANDEREN STEUNT AMAZONE-INDIANEN
Op de persconferentie na de boomplanting openbaarde Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua meteen haar plannen ter ondersteuning van de redding van het Amazonewoud. Vlaanderen ondersteunt de komende jaren een kastanjeproject en een honingproject in het Noorden van het Braziliaanse regenwoud, in de staat Para. Onder impuls van Raoni verbraken enkele Indianendorpen uit die regio de concessies met goudzoekers en kappers van mahoniebomen. Meteen vielen alle inkomsten weg voor de Indianen. Vlaanderen trekt nu aan de kar van een kastanjeproject en een honingproject. Op die wijze wordt de Indianen een economisch haalbaar initiatief aangeboden voor de houtkap. De "kastanje" - in feite gaat het om de brazil- of paranoot - vervult reeds eeuwen een fundamentele rol in de socio-economische organisatie van het Amazonewoud. De paranoot, door de Indianen gekend als "plantaardig vlees", is enorm rijk aan protene. Twee paranoten bevatten evenveel protene als n kippenei. Bovendien bevatten de Braziliaanse kastanjes - en de daaruit getrokken olie - enorm veel selenium, een product dat het verouderingsproces tegen gaat. De paranoot is momenteel dan ook de beste antioxidante voedselbron die gekend is, en kan gebruikt worden in de bestrijding van huidkanker. Mede om deze redenen is het economisch potentieel van de noten zeer hoog. Elke kastanjeboom kan jaarlijks tussen de 300 en de 600 euro opbrengen! Vandaar dat, met Vlaamse steun, in februari 2003 twee dorpen - Mekranotier en Pukanu - die het meest begaan waren met houtkap, starten met de productie van olie uit de paranoten, vooral bestemd voor de export. Twee andere dorpen (Bau en Kokraimoro) volgen in 2004. In datzelfde jaar wordt ook begonnen met het winnen van honing. De totale kost van het kastanjeproject is geraamd op 320.520 euro. 108.000 euro wordt gedragen door het Vlaams Ministerie van Leefmilieu en Landbouw, het resterende deel door de Braziliaanse overheidsorganisatie FUNAI. Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua zal het project nog dit jaar ter goedkeuring aan de Vlaamse regering voorleggen. Concludeert Minister Dua: "Nooit is de solidariteit tussen Noord en Zuid zo krachtig in de praktijk gebracht als op deze dag. Een chef van het regenwoud komt de eerste boom planten van een straks 300 hectare groot Stadsbos voor de Gentse omgeving. Tegelijkertijd helpt het kleine Vlaanderen mee het Amazonewoud redden door haar bewoners, de Indianen, een economisch haalbaar initiatief te geven voor de boskap."

Meer info over het Parkbos op de website www.parkbos.be

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be