19/10/2012

Publieksraadpleging ontwerp-actieplan duurzaam pesticidengebruik

Terug naar artikeloverzicht

In het kader van de Europese richtlijn 2009/128/EG moet er een nationaal actieplan duurzaam pesticidengebruik opgemaakt worden. In België maken de drie gewesten daartoe hun actieplan en de federale overheid haar federaal plan. Gedurende 30 dagen heeft iedereen inspraak op het Vlaamse ontwerp-actieplan. Tijdens dit onderzoek kunnen de verschillende raden hun advies uitbrengen.

Vlaams ontwerp-actieplan duurzaam pesticidengebruik en de belangrijkste hoofdlijnen

Hoofdlijnen Vlaams ontwerp-actieplan duurzaam pesticidengebruik

  • Certificeren van de kennis van professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen (bv. organiseren van een basisopleiding voor het verwerven van een fytolicentie)
  • Producten voor niet-professionele gebruikers en informeren van het brede publiek (bv. gebruik van alternatieven promoten, sensibilisatiecampagne risico's gezondheid, bijkomende sensibilisatie voor een betere inzameling van lege verpakkingen en vervallen producten)
  • Opvolging van vergiftigingen en chronische blootstelling  (bv. opvolging acute intoxicaties door gewasbeschermingsmiddelen bij professionelen)
  • Bescherming van het aquatische milieu en het drinkwater  (bv. afbakening van beschermingszones voor gebruik van pesticiden om de drinkwaterwinning te beschermen, maatregelen om het oppervlaktewater te beschermen, code van goede landbouwpraktijken promoten voor o.m. correct gebruik van spuittoestellen en hun onderdelen)
  • Bescherming natuur en kwetsbare groepen (b.v. bufferzone verplichten voor het beschermen van natuurgebieden en maatregelen om drift te beperken, sensibilisatie beheerders schoolterreinen en kinderopvang, verbod op gebruik van pesticiden na 1.1.2015 op terreinen toegankelijk voor kwetsbare groepen)
  • Hantering van professionele gewasbeschermingsmiddelen en de correcte verwijdering van de afvalstromen die hieruit voortvloeien (bv. sensibilisering voor installatie en gebruik van biozuiveringssystemen, versterken van de controle op het lokaal voor gewasbeschermingsmiddelen bij landbouwbedrijven)
  • Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) (bv. sensibiliseren van professionele gebruikers over duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen, hectaresteun voor mechanische onkruidbestrijding en biologische landbouwproductie, uitbouw van waarnemings- en waarschuwingssystemen per teelt, bijkomende steun voor systemen om het gebruik of het verlies van pesticiden te beperken)
  • Harmonisering van wetgeving (bv. studie naar haalbaarheid harmonisering van wetgevingen op Europees, nationaal en gewestelijk niveau)
  • Gezamenlijke acties NAPAN Task Force (bv. opmaak en publicatie van een gecoördIneerd nationaal rapport - zie ook het actieplan van de federale overheid op www.prpb.be)

Voor wie is dit plan belangrijk?

  • de verkopers van pesticiden, professionele en niet-professionele gebruikers ervan (b.v. land- en tuinbouwers, loonwerkers, plantsoendiensten, tuinaanleggers en –onderhouders…)
  • openbare diensten
  • bevolking

Reageren op het Vlaams ontwerp-actieplan duurzaam pesticidengebruik

Reageren kan tot en met 15 november 2012.

 

Verdere procedure

De minister van Leefmilieu deelde het ontwerp van actieplan mee aan de Vlaamse Regering op 21 september 2012.

Van 16 oktober tot en met 15 november (30 dagen) vindt een openbaar onderzoek plaats. Iedereen kan zijn opmerkingen, suggesties en bezwaren op het ontwerp-actieplan overmaken aan de betrokken overheden.

Tijdens deze termijn van 30 dagen wordt over het ontwerp-actieplan ook het advies gevraagd aan:

  • Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen
  • Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij
  • Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid,
  • Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen

Verwerking van de resultaten

Binnen de 30 dagen na het einde van de consultatie- en adviestermijn, zal de bevoegde overheid de reacties en adviezen onderzoeken en in een gemotiveerde nota verwerken. Ze stelt binnen die termijn ook het definitieve ontwerp-actieplan op en deelt het mee aan de Vlaamse Regering, samen met de ingediende reacties en adviezen en de gemotiveerde nota.

Vaststelling definitieve actieplan

Over het definitieve ontwerp volgt nog overleg binnen de Vlaamse Regering, die het definitieve actieplan zal vaststellen.

 

Organisatie opmaak nationaal actieplan duurzaam pesticidengebruik

In België is de bevoegdheid verdeeld over de federale overheid en het Vlaamse, het Waalse en het Brusselse Gewest. De betrokken overheden overleggen intensief binnen de zogenaamde NAPAN Task Force.

De betrokken overheden maken elk hun eigen actieplan, maar binnen de NAPAN Task Force werd er ook overeenstemming bereikt over een aantal gezamenlijke acties. Deze gezamenlijk acties komen in dezelfde zin aan bod in het actieplan van het Vlaamse Gewest, maar ook in dit van de federale overheid.

Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest heeft bij de opmaak van haar ontwerp-actieplan rekening gehouden met andere Vlaamse actieplannen, zoals de stroomgebiedbeheerplannen en het actieplan bij het Gewestelijk Milieubeleidsplan. Het hield ook rekening met de gezondheids-, sociale, economische en milieueffecten van de geplande acties en met de standpunten van de belanghebbenden.

 

Verdere info :

 

Bron : LNE