07/11/2022

Publieke raadpleging op- en afrittencomplex Drongen

	Publiek_meeting.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Van 15 november 2022 tot en met 13 januari 2023 organiseert de Vlaamse overheid de publieke raadpleging over de herinrichting van het op- en afrittencomplex in Drongen.  Het huidige op- en afrittencomplex aan de E40 is verouderd en onveilig en moet worden vervangen. Tot en met 13 januari 2023 kan iedereen de startnota van het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) inkijken en opmerkingen formuleren. Op 22 en 24 november heeft telkens een infomarkt plaats. 

Leefbaarheid en veiligheid verhogen

Het GRUP heeft drie doelstellingen. Het huidige op-en afrittencomplex, dat verouderd en onveilig is, vervangen door een compact en veilig alternatief. De reorganisatie van de wegen die erop aansluiten, waaronder ook de ontsluiting van het bedrijventerrein Drongen I. En de leefbaarheid van Baarle verhogen, onder meer door kwetsbare gebieden zoals de Leievallei en het groen in de omgeving zoveel mogelijk te vrijwaren.

Deelnemen aan de publieke raadpleging

De startnota raadplegen kan op omgeving.vlaanderen.be/grups/complex-E40-drongen. Via die link is ook een gesproken toelichting te beluisteren over de inhoud van de startnota en het verloop van de publieke raadpleging. Vanaf 15 november ligt de startnota ter inzage in het gemeentehuis van Gent, Deinze en Sint-Martens-Latem. Inkijken is mogelijk op afspraak.

De infomarkten over het GRUP hebben plaats in de Don Bosco-school in Baarle op 22 en 24 november. Ze zijn telkens open van 15.30 tot 20 uur. Inschrijven kan online en is verplicht. Omwonenden krijgen tussen 7 en 10 november een folder in de bus met een uitnodiging voor de infomarkten. 

Van 15 november 2022 tot en met 13 januari 2023 kan iedereen schriftelijk opmerkingen of suggesties indienen. Dat is mogelijk als volgt:

  • Digitaal reageren via omgeving.vlaanderen.be/grups/complex-E40-drongen.
  • Brief afgeven tegen ontvangstbewijs bij de stad Gent, Deinze of de gemeente Sint-Martens-Latem.
  • Brief sturen naar Departement Omgeving
    Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten
    Koning Albert II-laan 20 bus 7
    1000 Brussel.

Vervolgtraject

Na de publieke raadpleging worden alle reacties gebundeld en verwerkt door de Vlaamse administratie. De volgende stap is de opmaak van een zogenaamde scopingnota. In die nota worden de opmerkingen van het openbaar onderzoek meegenomen en de verschillende pistes beschreven die zullen worden onderzocht. Nadien kan de opmaak van het voorontwerp GRUP starten. 

Vragen?

Wie inhoudelijke vragen heeft, neemt contact met het Vlaams Departement Omgeving, via omgevingsplanning@vlaanderen.be of via 02 553 38 00.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid