17/05/2011

Publicatie van het IPCC rapport over hernieuwbare energie

Terug naar artikeloverzicht

Tijdens de 11e plenaire zitting van de IPCC1-Werkgroep III (5 - 8 mei 2011 - Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten), hebben afgevaardigden van de 81 vertegenwoordigde landen en van de 120 'leading authors' van het 'Special Report on Renewable Energy Sources and Climate Change Mitigation' (SRREN) na vier dagen en een nacht van debatteren een akkoord bereikt over de formulering van de Samenvatting voor beleidsmakers dat de belangrijkste resultaten van het SRREN omvat.

Dit verslag van ongeveer 1000 bladzijdes, dat sinds 2008 wordt voorbereid, evalueert nauwgezet het potentieel van de zes voornaamste hernieuwbare energie technologieën (bio-energie, rechtstreekse zonne-energie, geothermische energie, waterkracht, zee- en windenergie), hun integratie in energievoorziening systemen, de socio-economische en milieu impact van deze integratie, de kostenevolutie, de strategieën om het hoofd te bieden aan technische belemmeringen (en andere) voor hun toepassing en verspreiding op grote schaal, hun belang voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en hun bijdrage aan een meer duurzame ontwikkeling.

Onder de leiding van de IPCC Werkgroep III van het IPCC die verantwoordelijk is voor de evaluatie van de kennis van de beperking van klimaatverandering ('climate change mitigation'), heeft een multidisciplinair team deskundigen en uitstekende wetenschappers zowel afkomstig uit ontwikkelingslanden als uit industrielanden (waaronder 2 auteurs,1 review editor en meerdere reviewers uit België) gewerkt aan het opstellen van de 11 hoofdstukken van het SRREN.

Rol van de wetenschappers en experts betrokken in het SRREN proces:

Ir. Frans Van Hulle, (Technical Advisor to the European Wind Energy Association) Lead Author van hoofdstuk 8: ‘Integration of Renewable Energy in Present and Future Energy Systems’

 Professor Aviel Verbruggen (Universiteit Antwerpen), Lead Author van hoofdstuk 10: ‘Renewable Energy in the Context of Sustainable Development: Policy, Financing and Implementation’, van de "Samenvatting voor beleidsmensen", de "Technische Samenvatting", Coordinating Author van Annex I – Glossary, Lead Author van Annex II – Methodology en l’Annex III – ‘Recent Renewable Energy Cost and Performance Parameters’ en Contributing Author van het hoofdstuk 1 ‘Renewable Energy and Climate Change’. 

Professor Jean-Pascal van Ypersele (Université catholique de Louvain, Vice-Chair van IPCC) met de hulp van zijn ploeg: Dr. Philippe Marbaix et Dr. Bruna Gaino), Review Editor du Chapitre 1: ‘Renewable Energy and Climate Change’.

Meerdere Belgische experts hebben deelgenomen aan de 'Review' van het SRREN

De Belgische delegatie heeft in Abu Dhabi een belangrijke rol gespeeld door ervoor te zorgen dat de samenvatting voor de beleidsmensen de wetenschappelijke inhoud van het rapport zo getrouw mogelijk weergeeft en tegelijkertijd zinvol blijft voor beleidsmensen.

Belangrijkste conclusies:

  1. Het technisch potentieel voor hernieuwbare energietechnologieën is aanzienlijk hoger dan de energievraag.
  2. meer dan de helft van de 160 geëvalueerde scenario's tonen een bijdrage van hernieuwbare energie aan de wereldwijde energiebehoefte van meer dan 27% in 2050. Het meest ambitieuze scenario's bereikt 77% in 2050.
  3. Het is mogelijk om de bijdrage van hernieuwbare energie in de energievoorziening en in de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verhogen. Dit vergt een aanpassing van de bestaande energiesystemen en een beleid gericht op het wegwerken van de obstakels, waarbij wordt gestreefd om de nadelen te beperken en de voordelen ervan te maximaliseren

De samenvatting voor beleidsmensen (SPM) en de IPCC persmededeling in het Engels op www.ipcc.ch.

-------------------

1 Intergovernmental Panel on Climate Change zie www.ipcc.ch

__________________

Extra info  :

 

Summary for Policymakers 
 : http://www.ipcc.ch/news_and_events/docs/ipcc33/SRREN_FD_SPM_final.pdf

 

Statement of Ottmar Edenhofer, Co-Chair, at the 11th session of the IPCC Working Group III, May 2011, Abu Dhabi