01/03/2021

Publicatie arrest Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller bij zonnepanelen

zonnepanelen-op-dak
Terug naar artikeloverzicht

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de toepassing van de terugdraaiende teller vernietigt bij prosumenten met een digitale meter werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit heeft een onmiddellijke impact op de ruim 100.000 zonnepaneeleigenaars met een digitale meter. Hun meter draait vanaf vandaag niet langer virtueel terug.

Op donderdag 14 januari vernietigde het Grondwettelijk Hof de toepassing van de terugdraaiende teller bij prosumenten met een digitale meter. Het arrest werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt nu in werking.

Welke gevolgen heeft dit voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter?

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter worden voortaan voor de verschillende onderdelen van hun elektriciteitsfactuur aangerekend op basis van de elektriciteit die ze werkelijk afnemen van het net. Zij betalen vanaf nu niet langer het prosumententarief en kunnen de elektriciteit die ze op het net zetten verkopen aan hun leverancier.

Fluvius zal de meterstanden, geregistreerd door de digitale meter op 1 maart om middernacht, voor alle betreffende klanten overmaken aan hun leverancier. Die kan zo met een tussentijdse berekening de periode mét virtueel terugdraaiende teller afsluiten en kan ervoor kiezen om op basis hiervan ook een afrekeningsfactuur te versturen. Eventuele overschotten worden niet overgedragen. ‘Omdat zonnepanelen in de winter minder elektriciteit opwekken en het elektriciteitsverbruik dan vaak het hoogst is, verwachten we dat deze overschotten op dit moment eerder beperkt zullen zijn’ zegt Leen Vandezande, woordvoerster van de Vreg.

Wat kunnen zonnepaneeleigenaars met een digitale meter nu doen om te besparen?

De volgende 3 basistips staan centraal, in volgorde:

  1. Zet in op zelfverbruik. Hoe meer u uw verbruik kan laten samenvallen met de periodes waarin uw zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit u moet afnemen en hoe beter voor uw portemonnee.
  2. Kies een voordelig afnamecontract. Wat u betaalt voor de elektriciteit die u koopt, weegt nog altijd veel meer door dan wat u krijgt voor de elektriciteit die u verkoopt.
  3. Sluit een terugleveringscontract af – maar let daarbij goed op dat dit contract niet gekoppeld wordt aan een minder voordelig afnamecontract!

De V-Test® kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Voor meer informatie: zie de veelgestelde vragen op onze website en die van VEKA.

 

 

Bron: © 2021 VREG