24/06/2022

Projectoproep Landbouw-Natuur: op zoek naar een win-win

bruine_kiekendief
Terug naar artikeloverzicht

Tot en met 10 oktober 2022 kunnen organisaties, verenigingen en bedrijven een project indienen rond ‘Landbouw-Natuur: op zoek naar een win-win’. Het Departement Omgeving, het Departement Landbouw en Visserij, de Vlaamse Landmaatschappij en Natuur en Bos lanceren voor de vijfde maal deze projectoproep.

De projectoproep ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’ heeft als doel initiatieven te ondersteunen die streven naar een constructief samengaan van landbouw en natuur, en die zowel voor landbouw als voor natuur voordelen opleveren. 

De projectoproep wordt jaarlijks gelanceerd en is thematisch afgebakend. Dit jaar kiezen we voor het thema: Soorten. De populaties van vele, in landbouwgebied voorkomende soorten zijn in Vlaanderen in de 2de helft van de 20ste eeuw heel sterk achteruitgegaan. Door de wijziging in landbouwpraktijken en  teelten, de klimaatverandering en de toenemende versnippering en verharding van de open ruimte, kregen ze het steeds lastiger om nog voldoende voedsel en een veilig onderkomen te vinden. Met een gerichte inzet van instrumenten voor het behoud en herstel van de biodiversiteit in het landbouwgebied, kunnen we, met behulp van de landbouwers het tij keren.    

We zijn op zoek naar innovatieve, experimentele projecten die gericht zijn op het behoud en de bescherming van soorten gelinkt aan het landbouwgebied of aan landbouwactiviteiten. Er moet bij het uitwerken van de projecten voldoende aandacht zijn voor het economische aspect voor de landbouwer. 

Doelgroep oproep

Er worden geen beperkingen opgelegd aan wie een projectvoorstel kan indienen.

Praktisch

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot en met 10 oktober 2022. De gesubsidieerde projecten mogen van start gaan vanaf 1 januari 2023 en hebben een maximale duurtijd van 2 jaar. De maximale financiering vanuit de Vlaamse overheid bedraagt 20.000,00 euro per project. De organisatie die het project indient moet zorgen voor een minimale eigen inbreng van 25% van het totale bedrag. Er kunnen maximaal 4 projecten gesubsidieerd worden.

Meer informatie

Voor meer informatie en het sjabloon van het projectvoorstel, kunt u terecht op 
https://omgeving.vlaanderen.be/projectoproep-landbouw-natuur of bij katleen.vanessche@vlaanderen.be (0477/67 48 47) 

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid