19/01/2018

Projectoproep landbouw - natuur: indienen tot en met 9 februari 2018

Back to article overview

De projectoproep ondersteunt initiatieven die zowel voor landbouw als natuur voordelen opleveren. De oproep zal jaarlijks georganiseerd worden door het Departement Omgeving.

Dit jaar is het thema van de oproep insecten. Recent Duits onderzoek toonde aan dat in Duitse natuurgebieden 75% van de insecten verdwenen is. Ook elders in Europa zijn er onrustwekkende signalen. Die achteruitgang van de insectenpopulaties is zowel voor natuur als voor landbouw slecht nieuws. Insecten bevinden zich aan de basis van de voedselketen en een afname aan insecten betekent ook een afname aan voedselaanbod voor bijvoorbeeld vogels. Insecten kennen ook hun nut in de landbouw. Als functionele agrobiodiversiteit leveren ze diensten aan de landbouw zoals bestuiving, natuurlijke plaagbestrijding, enz. …

Doelgroep oproep

Er worden geen beperkingen opgelegd aan wie een projectvoorstel kan indienen, maar bij de selectie wordt voorrang gegeven aan projecten waarin rechtstreeks samengewerkt wordt met landbouwers.

Praktisch

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot en met 9 februari 2018 bij het Departement Omgeving. De gesubsidieerde projecten mogen van start gaan vanaf 1 april 2018, hebben een maximale duurtijd van 2 jaar en moeten afgerond worden vóór 31 maart 2020. De maximale financiering vanuit de Vlaamse overheid bedraagt 20.000,00 euro per project. De organisatie die het project indient, moet zorgen voor een minimale eigen inbreng van 25% van het totale bedrag (dus minimum €6 667 in geval de volledige financiering van €20 000 wordt aangevraagd).

Meer informatie

U vindt alle informatie over de oproep, het invulformulier en contactpersonen op de website van het Departement Omgeving. 

 


Bron: Vlaamse Landmaatschappij