07/11/2005

Project Milieuzorg Op School (MOS) : ondertekening overeenkomsten

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft vandaag de overeenkomsten van het project 'Milieuzorg Op School' (MOS) ondertekend, dat loopt tot 31 augustus 2010. Hij deed dit samen met minister Guy Vanhengel, voorzitter van het College bevoegd voor onderwijs, beroepsopleiding en begroting van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en met de gedeputeerden Leefmilieu van de vijf Vlaamse provincies. Om het project te ondersteunen voorziet minister Peeters jaarlijks een budget van 814.000 euro. Daarnaast brengt elk van de provincies jaarlijks nog eens 75.000 euro in. De jaarlijkse kost voor de VGC bedraagt 10.000 euro.

Op 8 juli 2005 gaf de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister Kris Peeters haar goedkeuring aan de verlenging van het MOS-project van 1 september 2005 tot 31 augustus 2010. Door de goedkeuring gaf de Vlaamse regering meteen ook een eerste concrete invulling aan het decennium voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (2005-2010) van de UNESCO.

MOS is een milieuzorgproject van kleuter- tot hogeschool: kinderen en jongeren bouwen samen met hun leerkrachten, directie en ouders hun school uit tot een milieuvriendelijke en milieubewuste school. Het project is een samenwerking tussen AMINAL Afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Het Vlaamse Gewest, de Vlaamse provincies en de VGC engageren zich nu samen om tegen 2010 met de verderzetting van het MOS-project minstens 2.350 (= 60%) van de basisscholen, inclusief bijzonder onderwijs, en minstens 900 (= 70%) van de secundaire en hogescholen warm te maken om milieuzorg te integreren in de dagelijkse schoolwerking. Dat betekent meteen ook een extra ondersteuning voor de scholen om de eindtermen inzake natuur- en milieueducatie te realiseren.

Op dit moment is 49% (= 2.562 scholen) van de scholen een MOS-school : 46% van de basisscholen, 59% van de secundaire scholen en 40% van de hogescholen.

Per provincie werden drie MOS-begeleiders, en in Brussel n, ingeschakeld om scholen te helpen bij het invoeren van Milieuzorg op School. Drie MOS-cordinatoren van het Vlaamse Gewest staan in voor de cordinatie van het geheel.

'Deze verlenging van MOS is een oproep naar de scholen om een duurzame milieuzorgwerking uit te bouwen op hun school. Door MOS op school concreet gestalte te geven, worden kinderen en jongeren gestimuleerd om haalbare stappen te zetten op weg naar een duurzame samenleving', besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters