19/01/2018

Proeftuin voor Smart Grid-technologie gelanceerd

Terug naar artikeloverzicht

Donderdag 18 januari 2018, werd het project ‘Green Energy Park’ voorgesteld in Asse: het grootste CO2-neutrale smart grid van Europa. Dit duurzame, lokale elektriciteits- en warmtenetwerk kan desnoods zelfstandig functioneren, gevoed door zonnepanelen en windmolens.

Energie voor 72 bedrijven

Het smart grid zal instaan voor de energiedistributie van de 72 bestaande bedrijven van het researchpark in Zellik. Ook biedt het plaats als proeftuin voor de integratie van nieuwe energiesystemen en elektrische mobiliteit in een smart grid.

Op researchpark Zellik

Het Green Energy Park zal gerealiseerd worden op het researchpark van Zellik in de gemeente Asse. Het is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Flux50 , de Vlaamse Energiecluster.

Green Energy Campus

De kern van het project in Zellik is de Green Energy Campus. Daar komt een multifunctioneel gebouw voor onderzoek naar innovatieve technieken, vooral gericht op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. Het gebouw – volledig geïntegreerd in haar groene omgeving - wordt een toonbeeld van duurzaamheid.

Huisvesting supercomputers

De Green Energy Campus zal ook één of meer supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk. Meer dan 10.000 zonnepanelen en windmolens zullen ter plaatse groene stroom opwekken en voeden zo dit datacenter. 

 

  

Showcase voor frontrunners

Een consortium van 35 technologische frontrunners ondersteunt dit initiatief ten volle. Ze zijn bereid hun eigen innovatieve technologieën op het Green Energy Park Project te showcasen. De Vrije Universiteit Brussel en UZ Brussel brengen verschillende onderzoeksgroepen onder in het project. 

Samenwerking

Het project Green Energy Park is verder mede tot stand gekomen met steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), de gemeente Asse, PMV, Departement EWI, Departement Omgeving, het kabinet van de Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters, en het kabinet van Viceminister-president van de Vlaamse Regering & Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie, Bart Tommelein.

 

Bron: © 2016 Agentschap Innoveren & Ondernemen