17/12/2010

Proeftuin elektrische voertuigen van start

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag keurde de Vlaamse regering, op voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten, de start goed van de Proeftuin Elektrische Voertuigen. Dit zal gebeuren door een oproep te lanceren naar geïnteresseerde bedrijven. In totaal investeert minister Lieten nu 38,25 miljoen euro in elektrische auto’s. 

Op 23 juli besliste de Vlaamse regering om 12 miljoen euro investeringsmiddelen vrij te maken voor een Proeftuin Elektrische Voertuigen. Sindsdien werd een kader uitgewerkt voor de besteding van de middelen uit deze proeftuin. Zo’n proeftuin heeft tot doel reële gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. Een voorbeeld van een dergelijk project is een aantal gebruikers met elektrische auto’s te laten rijden om meer informatie te krijgen over het reële rijgedrag en het opladen van de batterijen. 

De focus van de proeftuin moet vooral liggen op:

  • het onderzoeken, ontwikkelen en testen in een real life omgeving van nieuwe technologische ontwikkelingen van Vlaamse bedrijven van de  elektrische voertuigindustrie,
  • het ondersteunen van diverse experimenten en onderzoeksprojecten met specifieke, concrete voorbeelden zodat duidelijk wordt welke hefbomen er zijn om het gebruik van elektrische voertuigen te versnellen,
  • het identificeren en monitoren van gebruikerspatronen en –activiteiten. 

Minister Lieten: “We moeten in Vlaanderen blijven inzetten op elektrische auto’s. Wie wil er geen auto’s die geen CO2 en fijn stof uitstoten? Wie wil er geen auto’s die minder geluid maken? Wie wil er geen auto’s die veel goedkoper zijn in het gebruik? Daarom lanceren we volgende week de effectieve oproep naar geïnteresseerde bedrijven.” 

De oproep gebeurt door het IWT en verloopt in twee fasen. De eerste fase heeft tot doel een beter zicht te krijgen op het potentieel en de vraag in Vlaanderen. Hierna zal het IWT een evaluatie van deze voorstellen organiseren. De vervolgens geselecteerde aanvragers krijgen dan de tijd om hun aanvraag volledig uit te werken die een finale evaluatie krijgt. 

De activiteiten van de proeftuin worden gecoördineerd door een in omvang beperkte ‘programme office’. De toewijzing van de ‘programme office’ gebeurt door middel van een aanbesteding. 

Minister Ingrid Lieten voorziet een bijkomend bedrag van 7,3 miljoen euro en dit voor:

  • het financieren van werkingsmiddelen,
  • de financiering van het ‘programme office’,
  • en de financiering van interessante projecten die niet passen binnen de reguliere IWT-kanalen. 

“De Proeftuin is één van de kanalen waarmee ik de elektrische auto wil stimuleren in Vlaanderen. Flanders’ Drive voert projecten uit met een totaalbudget van 12,25 miljoen euro. En ik werk nu ook aan een Actieplan voor Elektrische Mobiliteit dat alle bestaande actieplannen moet verenigen om zo een door de volledige sector gedragen totaalplan te komen,” aldus Ingrid Lieten.

Presentatie "Proeftuin elektrische voertuigen"

Bron : Persmededeling van viceminister-president Ingrid Lieten, Vlaams Minister van innovatie, overheidsinvesteringen, media en armoedebestrijding