05/09/2016

Proefproject stad Antwerpen en OVAM verwijdert asbest uit woningen

asbestvrij
Back to article overview

De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en de stad Antwerpen zetten een proefproject op waarbij ze asbesthoudende isolatieleidingen gaan verwijderen uit 50 huizen, evenredig verdeeld over alle districten. Antwerpenaars die in het project willen instappen, kunnen zich tot 30 september online inschrijven. Ze krijgen een financiële tegemoetkoming.

De OVAM werkt in Vlaanderen aan een afbouwbeleid voor asbest. Samen met betrokken partners start ze verschillende proefprojecten op. Bij één van die proefprojecten wordt asbesthoudende leidingisolatie uit woningen verwijderd. De OVAM roept, samen met de stad Antwerpen, bewoners op om zich vrijwillig te melden wanneer ze de aanwezigheid van deze soort isolatie in hun woning vermoeden.

Wanneer Antwerpenaars zich inschrijven voor dit project, komt er eerst een deskundige hun woning onderzoeken op de aanwezigheid van asbesthoudende leidingisolatie. De OVAM selecteerde de offerte van de meest voordelige erkende asbestverwijderaar. Na het plaatsbezoek maakt de aannemer een offerte op per woning. De OVAM draagt de helft van de saneringskosten. Pas na het zien van die offerte beslist de bewoner of hij effectief inschrijft in het project.

Tot slot wordt de asbesthoudende isolatie verwijderd en heeft de bewoner een veiligere en gezondere woning.

Na afloop van dit proefproject voor 50 deelnemers volgt een evaluatie door de stad Antwerpen en de OVAM. Is die positief, dan wordt onderzocht of een nieuw project mogelijk is.

Deelnemen kan tot 30 september

Wie wil deelnemen aan dit project kan zich tot 30 september 2016 aanmelden bij een woonkantoor, het EcoHuis of via het formulier op de website. Een aanmelding is vrijwillig en niet bindend, enkel een vermoeden van de aanwezigheid van asbesthoudende isolatie volstaat. Bewoners mogen in geen geval zelf een staal nemen of het asbesthoudende materiaal beschadigen, daarvoor stelt de OVAM een deskundige aan.

Zelfs onbewerkt een gezondheidsrisico

Asbesthoudende leidingisolatie werd gebruikt in huizen gebouwd of gerenoveerd tussen 1930 en 1985. Het asbest werd aangebracht als isolatiemateriaal rond leidingen van centrale verwarming, warm water of rond materiaal, vaak omwikkeld met een windel of jutte doek. In die tijd waren de gezondheidsrisico’s van asbest nog niet bekend. Vandaag is geweten dat dit materiaal, zelfs onbewerkt, door veroudering en verwering, gezondheidsrisico kan vormen voor de bewoners.

Meer info over het project:

  • infosessies in het EcoHuis op donderdag 15 september om 15 en 19 uur.
  • in een van de woonkantoren (adressen en openingsuren op www.antwerpen.be/woonkantoor)

Meer info over asbest: www.ovam.be en www.asbestinfo.be

Bron: OVAM