04/12/2006

Proefinstallatie voor afvang CO2 bij E.ON Benelux op Maasvlakte

Terug naar artikeloverzicht

Rotterdam, 24 november 2006 - De energiecentrale van E.ON Benelux op de Maasvlakte gaat een proefinstallatie voor de afvang van CO2 uit rookgassen van industrile installaties huisvesten. De installatie is een onderdeel van het CATO-project, een landelijk initiatief om kennis over de vermindering van CO2-emissies te bundelen en vergroten.

Doel van het deelproject bij E.ON Benelux is het testen van nieuwe methoden en technieken voor CO2 afvang uit rookgassen onder realistische procescondities bij een draaiende kolencentrale. Ook kan de betrouwbaarheid van procesmodellen, die eerder zijn ontwikkeld op basis van laboratoriumonderzoek bij TNO, worden getest.

'Post-combustion capture'

Het deelproject bij E.ON richt zich op de zogenoemde 'post-combustion capture', waarbij CO2 uit de rookgassen van de installatie wordt verwijderd met behulp van membranen of absorptiemiddelen (dit zijn waterige oplossingen van amineverbindingen). Het deelproject wordt gecordineerd door TNO, dat ook een belangrijke kennisbijdrage levert. Bij TNO vinden onder meer de laboratoriumproeven plaats van de methoden die in 2007 en 2008 bij E.ON op grotere schaal worden getest.

Voor het proefproject bouwen TNO en E.ON Benelux bij de kolencentrale op de Maasvlakte een proefinstallatie, waarmee de prestaties van CO2-afvangtechnieken nauwkeurig gemeten kunnen worden. De milieu- en bouwvergunningen worden hiervoor momenteel aangevraagd. Naar verwachting kan in het voorjaar van 2007 met de bouw worden begonnen. Een half jaar later zal de installatie in gebruik worden genomen. Er zullen membraanmodules en absorptiemiddelen worden getest. Hiervoor onttrekt de installatie een klein deel van de rookgassen uit de schoorsteen van de centrale om deze te behandelen.

Bron : E.ON Benelux